Política06/03/2015

El govern espanyol recorre al TC la llei catalana d'acció exterior i en demana la suspensió

Sáenz de Santamaría insisteix que "al govern de la nació li correspon dirigir la política internacional" perquè "Catalunya no és un estat". Un cop admès a tràmit el recurs, la llei quedarà suspesa durant cinc mesos

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres la presentació d'un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) per suspendre la llei d'acció exterior de Catalunya i de relacions amb la Unió Europea. L'executiu de Mariano Rajoy esgrimeix que "al govern de la nació li correspon dirigir la política internacional" perquè "Catalunya no és un estat" i s'aferra a un informe del Consell d'Estat, que s'ha mostrat favorable a la impugnació davant de l'alta instància judicial. El recurs, un cop admès a tràmit pel TC, implica la suspensió automàtica de la norma durant cinc mesos al TC.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha defensat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el recurs es fonamenta en la "consideració de la Generalitat com a actor internacional al marge de l'estat espanyol, ja que això vulnera el principi d'unitat de l'acció exterior reservada a l'Estat". Com a segon fonament, consideren que el text que es recorre "busca desenvolupar una diplomàcia pública de Catalunya i com que Catalunya no és un estat, no té capacitat de relacions diplomàtiques". En aquest sentit, consideren que la llei vulnera els articles 149.1.3 de la Constitució que reserva a l'Estat la competència exclusiva en relacions internacionals, i el 97, que atribueix al govern espanyol la direcció de la política exterior.

Cargando
No hay anuncios

Ara comença la batalla jurídica per delimitar les implicacions de la suspensió. El govern central confia que es revoquin actes emparats per la llei, com el nomenament a principis d’any d’Amadeu Altafaj com a representant permanent a la UE i la creació de les delegacions a Viena i Roma, que just s’estan posant en marxa. Aquestes dues últimes seus ja s'han recorregut per via contenciosa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha recordat Sáenz de Santamaría.

Madrid actua només una setmana abans que expiri el pròxim 12 de març el termini màxim de tres mesos a partir de l'aprovació de la llei de què es disposava per portar la norma al TC. El 26 de novembre, el Parlament va aprovar el projecte de llei d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea amb els vots en contra del PP i de Ciutadans. El president de la Generalitat, Artur Mas, la va definir com un pas més en les "estructures d'estat". La decisió de la Moncloa coincideix amb la reunió a Palau aquest matí del Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb la vista posada en el 27-S.

Cargando
No hay anuncios

El Consell de Garanties Estatutàries, l'òrgan consultiu del Govern que es posiciona sobre l'adaptació a l'Estatut i la Constitució, va acordar per unanimitat que la llei no envaïa competències. El 1994 el Constitucional va sentenciar a favor que les autonomies tinguessin delegacions sempre que no interferissin en la política exterior de l’Estat.