CORONAVIRUS
Política09/06/2020

Sánchez rebaixa la recentralització del decret de la 'nova normalitat'

Pacta amb Cs i PNB la regulació fins a tenir una cura, en què llla manté el control en cas de rebrot

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl govern de Pedro Sánchez es prepara per a una nova situació d'excepcionalitat l'endemà de l'estat d'alarma, quan perdi del tot els poders extres –sobretot en Sanitat– retinguts durant més de tres mesos. I té intenció de seguir anant de la mà en aquesta etapa del PNB i Ciutadans. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el decret que regula l'anomenada nova normalitat, negociat i pactat amb els dos partits, que regirà la vida de tots els ciutadans de l'Estat de forma indefinida, fins que no existeixi una "teràpia eficaç per derrotar el coronavirus", és a dir, una vacuna. En la mesura que els territoris superin la fase 3 i segur que a partir del 21 de juny, quan ja no hi ha hagi estat d'alarma, caldrà continuar portant mascareta al transport públic, en espais interiors i allà on no es pugui mantenir una distància de seguretat d'1,5 metres. Qui no ho faci, s'enfrontarà a una multa de fins a 100 euros. La norma ha aixecat polseguera perquè, d'acord amb l'esborrany que es va fer arribar divendres a les comunitats, el ministeri de Sanitat es reservava de nou plens poders, per sobre del Consell Interterritorial de Salut –que reuneix tots els consellers autonòmics del ram–, per actuar en contra del criteri d'una comunitat autònoma.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat aquest dimarts durant la roda de premsa posterior al consell de ministres –el primer totalment presencial des de la declaració de l'estat d'alarma– que el decret comporti més recentralització, tal com va denunciar el Govern, fins al punt que ERC va amenaçar amb prendre accions judicials. "En la nova normalitat no hi haurà comandament únic", ha dit el ministre. De fet, ha precisat que, després de negociar-lo amb diferents partits –ahir dilluns la Moncloa va arribar a un acord amb el PNB a canvi del seu sí–, s'havia eliminat un punt que "generava problemes". En concret, es tractava d'un paràgraf en què, en relació als plans i estratègies per afrontar emergències sanitàries de les comunitats, es facultava el ministeri de Sanitat per actuar si una autonomia no ho feia. A nivell pràctic, un 155 a nivell sanitari. La notícia s'ha vist amb bons ulls des d'Esquerra, segons fonts consultades per l'ARA, que han dit que era "un pas" a tenir en compte. Ara bé, han advertit que no era "suficient", informa Quim Bertomeu.

Cargando
No hay anuncios

El cas és que ara, en un altre punt del decret –que el govern espanyol encara no publicat al Butlletí Oficial de l'Estat–, el ministeri de Sanitat continua reservant-se la possibilitat de recuperar el control en cas d'emergència. La norma invoca la llei de cohesió del Sistema Nacional de Salut del 2003, feta pel govern de José María Aznar, en què s'estipula que "la declaració d'actuacions coordinades en salut pública correspondrà al ministeri de Sanitat, previ acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, amb audiència de les comunitats directament afectades, excepte en situacions d'urgent necessitat; en aquest cas es prendran les mesures que siguin estrictament necessàries i s'informarà de manera urgent de les mesures adoptades".

En línies generals, doncs, Illa podrà actuar de forma preventiva si hi ha un rebrot, i surt reforçat en el control de la informació al decret, que està previst que el govern espanyol porti al Congrés la setmana que ve, perquè ja entri en vigor a les comunitats que abandonin molt aviat la fase 3. El ministeri de Sanitat continuarà obligant les comunitats a passar informació diària sobre l'evolució del coronavirus, a adoptar plans de contingència hospitalària per si hi ha un rebrot, i tindrà l'última paraula per decidir quan acaba la situació excepcional de crisi sanitària. Ara bé, al final hi ha hagut una modificació de l'esborrany i, si bé al principi la Moncloa podia decidir quan acabava la situació excepcional, ara ho haurà de fer prèvia petició del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, dirigit per Fernando Simón, i d'haver estat deliberat en el Consell Interterritorial de Salut amb totes les comunitats.

Cargando
No hay anuncios

Negociacions per a l'aprovació al Congrés

La Moncloa ha mantingut contactes amb Esquerra fins a l'últim moment per a la redacció del text, però de moment ja té lligada l'aprovació al Congrés, altre cop gràcies a un pacte amb el PNB i el vistiplau de Ciutadans. El portaveu del partit taronja, Edmundo Bal, ha celebrat que el decret inclogui les aportacions tècniques que havien fet arribar al govern espanyol, "imprescindibles per seguir lluitant contra el coronaviurs i reactivar l'economia". En aquest sentit, fonts de la direcció del partit han confirmat que hi votaran a favor. La intenció és que es voti ja la setmana que ve al Congrés, segons han detallat fonts de la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

El PNB i Cs, doncs, continuaran sent de moment –a l'espera que ERC confirmi el sentit del seu vot– la taula de salvació del govern espanyol en la crisi sanitària del coronavirus després de permetre fins a dos cops tirar endavant les pròrrogues de l'estat d'alarma. Sánchez va aconseguir la quadratura del cercle amb ERC en l'última votació, però de moment no hi ha un canvi de posició dels republicans. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, s'ha mostrat satisfet per haver aconseguit evitar "la invasió competencial" que incloïen els primers esborranys del decret després de l'acord per "salvaguardar l'autogovern" d'Euskadi. En declaracions als mitjans a Bilbao, ha destacat que han actuat des del principi de la crisi sanitària amb "coherència" i "responsabilitat", els mateixos arguments que va fer servir Ciutadans per votar a l'última pròrroga de l'alarma. "Cada una de les institucions desenvoluparà plenament les seves competències i, més enllà d'això, ens hem posat d'acord en unes mínimes mesures de prevenció i de seguretat en tot el territori de l'Estat, en les quals estem d'acord", ha explicat. En aquest sentit, ha remarcat que s'han establert "uns canals de comunicació ràpida per si es produís un repunt de la pandèmia".

Cargando
No hay anuncios

Distància de seguretat d'1,5 metres

El decret de la nova normalitat regula l'ús obligatori de mascaretes, de la mateixa manera que ara, almenys fins a la tardor, quan es pugui veure si torna a haver-hi un rebrot de coronavirus. Qui no compleixi les obligacions s'enfrontarà a una multa de 100 euros. També estableix una distància de seguretat d'1,5 metres en lloc de 2, que és el que hi havia a l'esborrany. D'altra banda, preveu que calgui cedir les dades personals cada vegada que es viatgi en avió, trens, vaixells o autobusos per si es detecten contagis. Al final no es regula cap precepte pel que fa al retorn a les aules. Dijous hi haurà una reunió de la ministra d'Educació amb tots els consellers autonòmics del ram.