Política30/10/2014

El Consell d'Estat considera més greu el nou 9-N pel seu caràcter voluntari

Assegura que les dues consultes persegueixen el mateix però veu més "greu" l'actual per la falta de "garanties"

Ara/agències
i Ara/agències

MadridEl Consell d'Estat considera que la consulta alternativa que el president de la Generalitat, Artur Mas, pretén dur a terme el 9-N "eleva, si és que això és possible", la gravetat de la que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional, perquè "s'ometen algunes de les garanties constitucionals més elementals". Són qüestions que toquen la neutralitat dels responsables de la votació i l'establiment d'un cens previ, elements que qüestionen, a parer seu, la llibertat i la igualtat en processos d'aquestes característiques. Si es fes la consulta tal com està prevista, amb "voluntaris" i amb la necessitat que els votants s'hagin d'inscriure en "fitxers", diu l'òrgan assessor del govern espanyol, s'imputaria "al poble de Catalunya una manifestació de voluntat emmotllada i orientada en un determinat sentit per les autoritats públiques convocants".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dictamen aprovat avui per la Comissió Permanent del Consell d'Estat afirma que el fet que Mas o el Govern no hagin aprovat un decret de convocatòria del "procés de participació ciutadana" de cap manera impedeix "apreciar l'existència d'un acte jurídic administratiu de convocatòria ja formalitzat".

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, considera que l'objecte i els elements essencials de la nova consulta són "substancialment idèntics" que els de la que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. De fet, es fa ressò d'unes paraules del president català en què dóna per fet que, en allò "essencial", els dos processos coincideixen. Per tant, el Consell d'Estat conclou que Mas tenia el "propòsit no dissimulat, sinó explicitat de manera oberta i pública, no només d'eludir la suspensió ja dictada pel Tribunal Constitucional, sinó d'evitar futures impugnacions".

A més, subratlla que els processos participatius –fa referència explícita al Títol III de la llei de consultes, que no va ser recorregut– es poden utilitzar sempre que s'ajustin a les competències autonòmiques que marca l'Estatut, però en cap cas a temes que afectin "la indivisible unitat de la nació espanyola". Entenen que el 9-N "crida a l'exercici del dret de sufragi".

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, la institució avala la impugnació i, a més, posa l'accent en actes jurídics que podria fer el Govern en els propers dies perquè la impugnació "delimiti" també què es pot fer a partir d'ara. Un toc d'atenció preventiu a la possibilitat que la Generalitat fes una convocatòria formal hores abans de la jornada de votació.