Política25/07/2013

Independència, sí o no: la fórmula més "apropiada" per a la consulta

El Consell Assessor per a la Transició Nacional lliura al Govern un informe en què s'avalen unes eleccions plebiscitàries i una posterior declaració unilateral del Parlament si l'Estat veta el referèndum

R. Mateos / M. Colomer
i R. Mateos / M. Colomer

BarcelonaEl Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha lliurat oficialment aquest dijous el seu primer informe, focalitzat en la consulta d'autodeterminació. L'organisme, format per catorze experts –tot i que l'economista Germà Bel no ha pogut participar en l'elaboració d'aquest informe– i presidit per Carles Viver Pi-Sunyer, aposta per una consulta que plantegi una pregunta "clara i neutra", és a dir, que no incorpori ambigüitats en la possible resposta i que no indueixi o incentivi cap de les alternatives que es poden triar.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S'analitzen diferents casos internacionals com els del Quebec, les repúbliques bàltiques i exiugoslaves, Puerto Rico, Sudan del Sud o Timor Oriental, però el CATN considera que la pregunta de més fàcil comprensió, la menys ambigua i la que menys influeix en l'orientació del vot és la que votarà Escòcia el 18 de setembre del 2014: "Escòcia hauria de ser un país independent?". Sense proposar cap redactat en concret, el CATN sosté que "la fórmula més garantista és la de la pregunta directa sobre el vot favorable o no al fet que Catalunya esdevingui un estat independent".

Cargando
No hay anuncios

L'estudi analitza altres preguntes alternatives, que podrien incloure fórmules multiresposta, amb la possibilitat de triar un estat federal, un estat confederal o el manteniment de l'actual model d'autogovern. No obstant, en totes hi troba pegues pel que fa a la claredat de la pregunta o la dificultat per interpretar i aplicar els resultats.

Pel que fa a la data més idònia, aposta per celebrar-la la segona meitat del 2014, preferiblement abans del referèndum escocès. Per imperatiu de la llei, no es podria celebrar abans del 23 d'agost perquè hi ha un període inhàbil després de les eleccions europees, que seran el 25 de maig de l'any vinent. El CATN no es mulla sobre una data concreta, però desaconsella fer la consulta després d'Escòcia perquè el seu resultat podria condicionar psicològicament les opcions del sí o del no a Catalunya. Aquests efectes, segons l'organisme assessor, s'hauran "esvaït" cap al desembre del 2014.

Cargando
No hay anuncios

L'informe analitza els escenaris derivats d'una victòria del sí o del no a Catalunya i les reaccions que podria suscitar a l'Estat, sobretot les palanques amb què el govern espanyol podria dinamitar un eventual procés de secessió. Si l'Estat impedeix la realització d'una consulta per les vies legals, el CATN veu "adient" un 'pla b' que consistiria a plantejar les següents eleccions al Parlament en clau "plebiscitària", és a dir, que els partits partidaris del sí incorporin als seus programes la voluntat explícita de tirar endavant el procés d'independència si obtenen uns resultats majoritaris.

Si el resultat d'unes plebiscitàries fos favorable a negociar la independència de Catalunya –el CATN desaconsella parlar d'"estat propi" en considerar-lo un terme excessivament ambigu– i l'estat espanyol se seguís negant a parlar-ne, es consideraria justificat i fins i tot legitimat políticament aprovar una "declaració unilateral d'independència" al Parlament.