Política22/07/2019

El consell assessor pel debat constituent es dissol i engega la fase "ciutadana" de discussió

Llach defensa deixar al marge del procés els partits, a qui retreu la manca d'unitat estratègica

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dilluns per explicar les conclusions dels treballs del consell assessor per al debat constituent a la mateixa hora que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, feia el seu discurs d'investidura al Congrés de Diputats. "La feina que els vaig encarregar està feta. Ara es posa en marxa el debat constituent, que comença amb unes jornades formatives. Animo la societat civil a participar-hi. Ningú ens pot impedir parlar com volem de la República Catalana", ha declarat el cap de l'executiu en una roda de premsa a la sala Torres Garcia al Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha dit que recuperaria el discurs de Pedro Sánchez més tard -JxCat ha de perfilar el seu posicionament final després d'escoltar-lo-, però ha insistit que el seu posicionament en contra ja va quedar clar la setmana passada.

Cargando
No hay anuncios

El president del consell assessor del debat constituent, Lluís Llach, ha explicat que han elaborat una metodologia per debatre "el país que volem", que ara posen en mans de la societat civil (s'han constituït grups al territori amb el nom d'"enteses" que han de promoure la participació) per començar la discussió. Estarà organitzada en set temàtiques: llengua i ciutadania; drets; participació política i organització del poder; organització territorial; règim econòmic; recursos naturals, i seguretat i relacions internacionals. A partir d'ara, doncs, el consell assessor quedarà diluït per traspassar la responsabilitat a la ciutadania que hi vulgui participar.

L'objectiu és que es debati sobre les qüestions que normalment inclouen les constitucions, però no elaborar una constitució pròpiament dita. "Les constitucions les fan els parlaments o les assemblees constituents", ha dit l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra, que juntament amb una desena de membres més ha participat en els treballs del consell assessor.

Cargando
No hay anuncios

Llach ha defensat que aquest debat es mantingui al marge dels partits: "Avui no existeixen les condicions perquè les organitzacions polítiques puguin actuar de dalt cap a baix com a promotores del procés constituent". Per al consell, una manera de "recuperar la iniciativa política" és "traslladar" aquest impuls de l'àmbit institucional a la ciutadania organitzada. Llach ha insistit que el marc autonòmic està "desfasat", i ha recordat que l'Estatut vigent no ha estat referendat per la ciutadania de Catalunya després de la sentència del Tribunal Constitucional. "És necessària i urgent la redefinició dels paràmetres que regeixen la nostra convivència des de tots els punts de vista", ha afirmat.

Les etapes del debat constituent

El consell assessor ha presentat la metodologia que ha elaborat en els últims mesos i que està previst que es completi l'abril del 2020 amb la convocatòria del Fòrum Cívic Constituent. Aquestes són les fases previstes, sobre el paper, del debat constituent:

Cargando
No hay anuncios
  • Constitució de les enteses locals i regionals: es tracta de la creació de nuclis d'entitats i societat civil al territori que impulsin la participació en el debat constituent. Aquesta fase durarà fins a l'octubre i acabarà amb set jornades de formació per explicar el mètode del debat a escala catalana. Les enteses del territori cooperaran a través de la coordinadora nacional d'enteses.
  • Debats ciutadans: estan previstos del novembre d'enguany al març de l'any que ve. Seran debats convocats per les enteses locals o autoconvocats per la ciutadania que vulgui discutir sobre un dels set temes amb què s'articularà el procés. El resultat d'aquests debats es canalitzaran a través d'una pàgina web (debatconstituent.cat) que servirà per recollir conclusions.
  • Fòrum Cívic Constituent: un cop es finalitzin els debats ciutadans, en el full de ruta està previst convocar el Fòrum Cívic i Social, per part de l'Entesa Nacional pel Debat Constituent, que tindrà una composició d'entitats, agents socials i partits semblant al que van ser el Pacte Nacional pel Dret a Decidir o el Pacte Nacional pel Referèndum. El Fòrum serà l'encarregat de resumir les conclusions a les quals s'haurà arribat en els mesos previs.
  • Presentació al Parlament de Catalunya: els treballs del Fòrum es presentaran a la cambra catalana i, en aquest moment, seran els partits que decidiran, en funció de la correlació de forces, què fer.