La conjura a Junts perquè Puigdemont segueixi al peu del canó
La formació afirma que es prepara per obrir-se més i ser el pal de paller de l'independentisme, però la clau serà quin paper voldrà jugar l'expresident
BarcelonaEl congrés de Junts de l'octubre serà clau per redefinir el rumb després que Salvador Illa ja sigui el nou president de la Generalitat. Amb moltes incògnites sobre la taula, una de clau és el paper que jugarà Carles Puigdemont i com es confeccionarà el front patriòtic que pretén bastir. Però el que sí que ha generat el retorn fugaç de l'expresident sense ser detingut i el mateix congrés és un "revulsiu" que ha estimulat les bases, i això s'ha pogut veure en les agrupacions territorials, segons totes les veus consultades per l'ARA. Un moviment que també es diposita en el convenciment majoritari que Puigdemont continuarà sent "al peu del canó" i liderant.
De fet, els debats previs al congrés, en què sortiran múltiples propostes, ja començaran al setembre en les territorials, que han generat molta expectativa, conscients que està en marxa una operació per obrir Junts a tot l'independentisme, com va dir el seu secretari general, Jordi Turull. Però també està clar que hi ha un lideratge sobiranista com el de Puigdemont que esperen mantenir amb un "paper actiu", com va vaticinar el mateix Turull, malgrat que l'expresident va assegurar en un primer moment que deixaria la primera línia política si no era investit president. La impressió predominant a les bases és que "hi ha confiança", sobretot després del retorn, que reflecteix la idea que continuarà, a l'espera de la decisió de Puigdemont sobre el seu paper, que arribarà "aviat" segons va dir Turull.
El lideratge de l'expresident no ha necessitat cap càrrec dins de Junts des que en va deixar la presidència el 2022 per remarcar la seva institucionalitat i centrar-se en el Consell de la República. Caldrà veure si Puigdemont accedeix a ocupar la màxima autoritat del partit, tot i que no ha donat cap senyal en aquest sentit, però l'exalcalde Xavier Trias va demanar que n'agafés les regnes, mentre Turull revelava la setmana passada que el congrés no aniria pas de "cadires" ni canvis de càrrecs, sinó d'estratègia –en què també serà essencial què decideixen fer amb el govern espanyol. És cabdal si Puigdemont durà la batuta –com ha fet fins ara–, un camp en què hi ha una opinió favorable molt estesa segons les fonts consultades. I com s'està vivint tot plegat? Precisament, en un dels feus més clars de l'independentisme, Osona, el retorn de Puigdemont va suposar "una empenta d'il·lusió quan estàvem tots apagats, gràcies a una demostració que es poden fer coses i que és ell qui marca el ritme i el relat", segons copsa Marc Codina, el president de Junts a la Catalunya Central. El pas del desconcert a l'alleujament i després a l'impuls s'ha donat a les bases igual que al grup parlamentari.
Per això, Codina ha vist l'activació de la militància, que també s'ha produït a l'àrea de Barcelona. Mentre l'amnistia no s'apliqui a Puigdemont, continuarà a l'exili donant batalla, però el convenciment és que el seu lideratge seguirà: "Està decidit a liderar tant sí com no, el país vol el seu lideratge i ell està disposat a fer-ho com tothom l'hi reclama, que segueixi sent el líder de l'independentisme des d'on sigui", defensa. A més, també creu que el congrés permetrà dotar d'unes "estructures més fortes" Junts per afrontar la nova etapa i d'un nou full de ruta. Un altre dirigent del territori, el manresà Ramon Bacardit, coincideix en afirmar que "el retorn va ser una demostració que és l'estendard del moviment i que supera els partits". Tot i el farcit planter que veu en lideratges a la formació, defensa que "fins que no hi hagi normalitat democràtica per tornar, Puigdemont continuarà al peu del canó" i que "orgànicament ha de ser el que ell vulgui". El congrés servirà per posicionar Junts com a "única força" de confrontació amb l'Estat, segons la direcció.
Petició directa
Més clar ha estat el manifest d'Acció per la República, Alternativa Verda i Moviment d'Esquerres Sobiranista, vinculats a Junts: "Fem una crida a reconstruir el moviment independentista, per regenerar-lo radicalment des del lideratge polític del president Carles Puigdemont". Un posicionament difós per la diputada Ennatu Domingo, aposta de l'expresident com a número sis per Barcelona el 12-M.
De totes maneres, segons ha pogut saber l'ARA, alguns membres del sector pragmàtic s'estan pensant si es presenten al congrés per marcar perfil i incidir ideològicament, tot i que són conscients que no tenen cap opció de guanyar davant d'una eventual candidatura de Puigdemont. En paral·lel, el diputat juntaire Agustí Colomines sosté a X que "el congrés ha de servir per acomodar el lideratge de Puigdemont al partit" i "per cohesionar totes les cultures polítiques que van confluir el 2017 i així superar les procedències diverses". Uns ingredients, entre els quals el convergent, que diverses veus voldrien reivindicar en la part de gestió i d'idiosincràsia, on hi ha una implicació important en el món local i que ha de coexistir amb el perfil més independent.
Colomines adverteix que el partit s'ha d'eixamplar i que l'equilibri de tarannàs que hi ha amb Turull i Laura Borràs al capdavant de la direcció és un element convenient –tot i que s'ha constatat una progressiva pèrdua de protagonisme de la presidenta de Junts. A parer seu, cal un "front ampli patriòtic" des de la "pluralitat ideològica", semblant a l'ampliació de "sensibilitats" segons Turull. Com la Crida Nacional o el Partit Nacional Escocès (SNP en sigles en anglès), d'ampli espectre, sobretot ara que consideren que ERC ha sortit del bloc independentista. On també volen que Puigdemont continuï liderant l'independentisme és a l'ANC, tot i que amb propostes divergents de com s'ha de traduir políticament.