Política17/11/2016

Un congressista a favor del dret a decidir català sona com a possible secretari d'estat dels EUA

El legislador Dana Rohrabacher, juntament amb l'exalcalde de Nova York, Rudi Giuliani, i l’exambaixador davant l’ONU, John Bolton, són els candidats a ser el cap de la diplomàcia nord-americana sota la presidència de Donald Trump

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonDana Rohrabacher, un legislador republicà de Califòrnia que el setembre de l'any passat es va posicionar a favor d'un referèndum independentista a Catalunya, és un dels noms que sonen com a secretari d'estat del govern de Donald Trump, segons ha informat el diari conservador 'Washington Examiner'.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rohrabacher és l'últim a entrar en les travesses per al futur cap de la diplomàcia nord-americana. Altres candidats són l'exalcalde de Nova York, Rudi Giuliani, l'exambaixador davant l'ONU, John Bolton, i l'expresident de la Cambra de Representants, Newt Gingrich.

Cargando
No hay anuncios

"No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pot prendre la seva pròpia decisió sobre si volen formar part d’Espanya o no”, va afirmar Rohrabacher, que és president del subcomitè per a assumptes europeus de la Cambra de Representants nord-americana, després de reunir-se amb el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, a principis de setembre del 2015.

Legislador pel districte 48 de Califòrnia des del 1989, Rohrabacher va treballar per al govern de Ronald Reagan i té visions similars a Trump en política exterior, immigració i canvi climàtic. De fet, és un dels pocs republicans que van donar suport al futur president des del principi. També se'l considera un defensor de la cooperació amb Rússia i el 2014 va defensar l'agressió de Moscou a Ucraïna i la seva annexió de la península de Crimea.

Cargando
No hay anuncios

"Als Estats Units creiem que els pobles tenen dret a l’autodeterminació”, va insistir el setembre del 2015 el congressista, i va afegir que per a Espanya seria millor “donar l’opció als catalans de quedar-se voluntàriament dins el país en lloc de fer-los sentir que estan forçats a formar-ne part”. “Això crea ressentiment i males sensacions, i perjudica el sentiment d’unitat que un país necessita tenir”, va concloure.