El Congrés preveu votar dijous que ve el suplicatori de Laura Borràs

Demà es reuneix la comissió de l'Estatut del Diputat, que emetrà un dictamen que es portarà a ple

La diputada de JxCat Laura Borràs des de l'atri del Congrés.
M.f.f.
17/06/2020
2 min

MadridEl Congrés decidirà previsiblement el dijous de la setmana que ve, 25 de juny, si autoritza o no l'aixecament de la immunitat com a diputada de la portaveu de JxCat a la cambra espanyola, Laura Borràs, i permet que el Tribunal Suprem la citi a declarar com a investigada. Està previst que demà dijous es reuneixi un altre cop la comissió de l'Estatut del Diputat, després que Borràs hi comparegués la setmana passada, que aprovarà un dictamen que s'elevarà previsiblement al ple de la setmana que ve, en l'últim punt de l'ordre del dia, segons l'esborrany que ha difós aquest dimecres el Congrés.

No fa ni un mes el Tribunal Suprem va demanar el suplicatori al Congrés per continuar la investigació de la portaveu de JxCat, de la qual se sospita que hauria comès prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental durant la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Ella ha negat en tot moment les irregularitats i ha atribuït les sospites a la "persecució política" que diu estar patint per part de les institucions de l'Estat.

Si tira endavant el suplicatori, el Tribunal Suprem tindrà llum verda a continuar la investigació contra Borràs i citar-la a declarar ja com a investigada. La portaveu de JxCat al Congrés ja va ser citada a declarar el passat 14 de febrer al Suprem, però al no tenir l'aval de la cambra, era una citació voluntària. La diputada va optar per no acudir a la citació i poques setmanes després, en ple estat d'alarma, el Suprem va decidir demanar la tramitació del suplicatori.

L'independentisme busca una posició comuna

La votació ha generat friccions en el si de l'independentisme al Congrés. Dilluns de la setmana passada el PDECat va deixar clar que hi votaria en contra i va demanar a ERC i la CUP que fessin tres quarts del mateix. Dos dies després, com va avançar l'ARA, JxCat va proposar als republicans i cupaires no participar en la votació com a posició comuna i mostra de rebuig, però la CUP va proposar just després a Borràs que deixés l'escó per evitar el Suprem. La diputada ho va rebutjar de ple i va rebatre que "per impedir un judici injust cal votar no". Fonts coneixedores de les negociacions a tres bandes asseguren que des de la setmana passada no n'han tornat a parlar i que tenen previst reprendre les converses a finals d'aquesta setmana.

Votació secreta i a porta tancada

La votació al Congrés, però, serà a porta tancada –sense càmeres– i el vot també serà, en part, secret. No és que es posi en una urna com es fa amb l'elecció de la mesa de la cambra, però la votació des de l'escó a través dels tres botons que té cada diputat –a favor, en contra o abstenció– no quedarà recollida en un plànol de l'hemicicle per poder saber la posició de cada grup. La presidenta de la comissió de l'Estatut del Diputat, Begoña Nasarre, del grup socialista, llegirà el dictamen. Tot seguit els grups poden decidir debatre'l o no. També Borràs pot decidir intervenir o no.

stats