El Congrés obre la porta a suprimir els delictes d'odi, d'injúries a la Corona i d'enaltiment del terrorisme
El PSOE evita bloquejar la iniciativa de Podem però hi presentarà "moltes esmenes"
MadridEls partits que van donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy tornen a fer pinya aquest dimarts al Congrés. Aquest cop per obrir un polèmic debat a la cambra baixa: la reforma del Codi Penal per suprimir els delictes d'enaltiment del terrorisme, d'injúries a la corona, d'odi i contra als sentiments religiosos, que han crescut de manera exponencial els últims anys. Tant el PSOE com ERC, el PDECat, el PNB, Compromís i EH Bildu han votat a favor aquest vespre –amb molts matisos– de prendre en consideració una proposició de llei del grup confederal d'Units Podem, presentada per Esquerra Unida (IU), per suprimir aquests delictes. La iniciativa és de màxims, però tots els grups –especialment el socialista– ja han avançat que hi presentaran "moltes esmenes". La iniciativa ha passat amb 180 vots a favor i 166 en contra.
Per a Units Podem, l'actual via penal per a aquests delictes prové de la dictadura i "emmordassa i reprimeix la llibertat d'expressió", cosa que permet que es criminalitzin conductes com ara enviar missatges a través de les xarxes socials, cantar rap, utilitzar la imatge d'un Crist i publicar-la a les xarxes socials, criticar el rei o xiular contra l'himne espanyol en presència dels reis. La iniciativa defensa, doncs, que tots aquests articles siguin derogats per protegir el dret fonamental a la llibertat d'expressió perquè són "tipus penals totalment obsolets, no ajustats a la Constitució i impropis d'una democràcia desenvolupada".
Durant la presentació a l'hemicicle, el líder d'IU, Alberto Garzón, ha volgut fer reflexionar els diputats recordant-los que fa 15 anys no hi havia tants casos judicials per aquests delictes. "Què ha passat a Espanya perquè els mateixos jutges reaccionaris que abans estaven incòmodes per aquests temes ara ho vegin convenient?", s'ha preguntat.
El PSOE hi presentarà "moltes esmenes"
Però la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha volgut puntualitzar que cal obrir aquest debat en una societat "moderna i avançada" i que s'està parlant d'una reforma del Codi Penal que pot acabar sent més acotada un cop acabi la tramitació parlamentària. El Congrés tot just ha aprovat la presa en consideració de la llei i s'haurà d'obrir una ponència perquè tiri endavant tenint en compte el paquet d'esmenes de cada partit. Ja en el debat al ple, el diputat socialista Gregorio Cámara ha anunciat que hi votaran a favor però que l'examinaran "amb tot el rigor i profunditat" i formularan "totes les esmenes necessàries". Podem i el PSOE han pactat en l'acord de pressupostos per al 2019 una reforma dels delictes contra injúries de la corona i contra els sentiments religiosos, però els socialistes posen moltes condicions a tocar el delicte per enaltiment del terrorisme.
Tant el PP com Ciutadans ja han deixat clar des d'un primer moment que hi votarien en contra. De fet, els dos partits conservadors tenen iniciatives presentades que pretenen revitalitzar encara més aquests delictes. "No empararem els que han fet de l'odi a Espanya la seva raó de ser, perquè seria tant com humiliar el conjunt dels espanyols", ha dit el diputat de Ciutadans Ignacio Prendes durant el debat a l'hemicicle, considerant que ERC ha fet de la "crema de banderes o d'exemplars de la Constitució un esport".
Al seu torn, el diputat del PP Leopoldo Barrera de los Ríos ha dit que "a diferència d'un PSOE vergonyós", votarien en contra de la mesura perquè no en comparteixen el títol. "No és per protegir la llibertat d'expressió sinó una barra lliure a la impunitat per als que agredeixen la llibertat d'expressió en contra dels nostres símbols i institucions trivialitzant delictes d'odi", ha assenyalat.
ERC i el PDECat enumeren els casos
Els partits independentistes s'han mostrat clarament a favor de la iniciativa, si bé el PDECat ja ha advertit que presentarà esmenes. El seu portaveu, Carles Campuzano, ha assenyalat que s'està produint un "abús" de les acusacions dels delictes d'odi i, per tant, ha de ser objecte de "revisió parlamentària". La diputada d'ERC Carolina Telechea ha enumerat des de la tribuna del Congrés tot de casos judicials relacionats amb la llibertat d'expressió: des de la condemna a tres anys de presó del raper Vatlònyc a la imputació de l'actor Willy Toledo per un delicte en contra dels sentiments religiosos.