Política25/06/2020

El Congrés envia Borràs al Suprem amb l'independentisme dividit

JxCat vota 'no' al suplicatori i denuncia un "atropellament" mentre que ERC i la CUP no voten

Quim Bertomeu / Ot Serra
i Quim Bertomeu / Ot Serra

Barcelona / MadridLa decisió ja és oficial. La líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs, serà investigada pel Tribunal Suprem (TS) per les presumptes irregularitats comptables de la seva època com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). A les onze i cinc minuts del matí, les càmeres que hi ha l'hemicicle del Congrés s'han posat a enfocar el sostre i el senyal d'àudio s'ha tallat. Ha començat el ple a porta tancada i amb vot secret que ha aprovat el suplicatori que serveix per retirar-li la immunitat i que, per tant, permetrà que sigui investigada per l'alt tribunal espanyol. El suplicatori ha rebut 293 vots a favor, 14 en contra i 5 abstencions. La votació ha servit per constatar una vegada més la divisió dels partits independentistes. JxCat ha votat en contra del suplicatori, mentre que ERC i la CUP han decidit no participar en la votació.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del debat, Borràs ha comparegut davant dels mitjans per insistir en la seva innocència i assegurar que es tracta d'un nou cas de "repressió" contra l'independentisme. "S'atropellen els meus drets i es fa a consciència", ha lamentat. "Aixecaran la meva immunitat, però no podran tombar la meva dignitat", ha conclòs. La votació ha sigut un tràmit, perquè ja feia dies que els cinc partits estatals –el PSOE, el PP, Vox, Unides Podem i Cs– havien anunciat que hi votarien a favor. Per tant, la tensió únicament requeia sobre què farien els partits independentistes, que feia setmanes que mantenien converses per buscar una posició comuna. No hi ha hagut acord. Els tres partits han evitat una guerra oberta, però no s'han estalviat els retrets.

Cargando
No hay anuncios

Borràs ha enviat un "agraïment infinit" als grups que han decidit votar que no –el seu i el PNB, cap altre–. Tot i això, la líder de JxCat al Congrés ha evitat polemitzar en públic amb els republicans i els cupaires i ha dit que sentia "tot el respecte" pel que havien decidit fer. El cap de files d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha defensant lamentant els "atacs" que des de certs sectors de l'independentisme està rebent el seu partit per haver decidit no participar en la votació. "Culpar ERC del que passa no és només un insult a ERC sinó a la intel·ligència col·lectiva", ha dit, a més de recordar que el suplicatori hauria prosperat votés el que votés Esquerra. Com passa en aquest casos, la divisió també s'ha reflectit a la cúpula independentista. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat com han anat les coses, perquè "cap independentista no tindrà mai un judici just a Espanya". El vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat la posició del seu partit pel "total compromís" que té en lluitar contra la corrupció.

L'origen de les diferències

El conflicte entre forces independentistes s'ha anat teixint amb el pas dels dies per les diferents aproximacions que fan del cas que afecta Borràs. Per a JxCat es tracta exclusivament d'un nou cas de "persecució política" contra l'independentisme. En canvi, ERC i la CUP consideren que el cas genera "ombres" sobre la gestió de Borràs i té més a veure amb presumpte corrupció que no pas amb altres qüestions. Així, republicans i cupaires rebutgen que el Suprem s'encarregui del tema, però consideren que d'alguna manera s'hi hauria de posar llum. Els dos partits eren partidaris que Borràs deixés l'escó, ja que així hagués evitat acabar davant del Suprem i el cas hauria tornat a la justícia ordinària. Borràs sempre ho ha rebutjat per considerar que seria tant com avalar que la repressió de l'Estat "funciona".

Cargando
No hay anuncios

Un pacte fallit

A més, la situació s'ha complicat per com s'ha produït la negociació. Tal com va avançar l'ARA, fa dues setmanes JxCat va oferir a ERC i la CUP que la sortida de consens fos no votar. Llavors republicans i cupaires van dir que s'ho pensarien i finalment és el que han decidit fer. Uns dies després, però, JxCat va retirar la proposta després que la CUP fes públic que el millor que podia fer Borràs era dimitir com a diputada. Fonts d'ERC acusen JxCat d'haver-se desdit del preacord, mentre que JxCat esgrimeix que el pacte va quedar aparcat quan els cupaires van esbombar que Borràs havia de plegar. Rufián ha insistit aquest dijous que l'opció de no votar era "una proposta de JxCat" de fa "vint dies".

Cargando
No hay anuncios

La CUP ha optat per un perfil baix i ha explicat la seva posició en un comunicat. Ha defensat haver decidit –com ERC– no participar en la votació, però ha insistit que el millor era que Borràs hagués deixat l'escó, perquè era "l'opció més garant per als drets de la persona investigada i alhora digna i solidària amb el conjunt de l'independentisme". Però això ara mateix ja és un debat estèril, perquè Borràs ja ha dit per activa i per passiva que no ho pensa fer. La diputada s'enfrontarà al Suprem i l'independentisme s'esquerda una mica més.