Política28/11/2017

El Congrés avala el 155 amb el suport del PSC

Tardà, als socialistes catalans: "Mai hauria pensat que serien més fatxes que els del PP"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridUn mes després de l’aprovació del 155 per part del Senat i a les portes de la campanya del 21-D, el Congrés finalment s’expressa i avala l’aplicació del polèmic article de la Constitució. La cambra ha rebutjat aquest dimarts –verbalment, ja que la votació no es farà efectiva fins dijous– una moció del PDECat que instava el govern de Mariano Rajoy a derogar ja els decrets que han permès implementar la intervenció, cessar tot el Govern i convocar eleccions autonòmiques. Tant el PP com Ciutadans i el PSOE han deixat clar que hi votaran en contra. Fins i tot el PSC, que a la cambra alta va decidir no votar. Llavors José Montilla, l’únic senador dels socialistes catalans, va al·legar que no podia avalar el 155 com a expresident.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador dels diputats i senadors del PDECat, Jordi Xuclà, ha demanat amb força des de l’hemicicle el vot dels “progressistes del PSOE i del PSC en contraposició a veus dins del PP com la del candidat el 21-D, Xavier García Albiol, que defensen continuar amb el 155 si no els agraden els resultats electorals. "Això és la versió 'hardcore' de la política d'allò de 'la maté porque era mía'", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

Hores abans havia demanat el suport dels socialistes el portaveu demòcrata, Carles Campuzano, de forma més directa: “Montilla va tenir la dignitat d’absentar-se de la votació; ens agradaria que tinguessin la dignitat de desmarcar-se’n”. Des d’ERC, Joan Tardà també s'ha concentrat en els socialistes catalans i ha assegurat que “mai” haurien pensat que serien més “fatxes” que els del PP perquè sense la seva “complicitat” no hauria sigut possible ni el 155 ni la “supressió de l’autonomia” i no hi hauria hagut “empresonaments”.

Cargando
No hay anuncios

“M’acaba d’elogiar dient-me fatxa, a Serrat també li van dir fatxa”, li ha replicat la diputada del PSC Mercè Perea visiblement enfadada, i ha qualificat d’”indecent” i de “despropòsit” la moció perquè només busca deixar clar en un “titular” que els socialistes catalans votaven que no. “A nosaltres no ens preocupa això”, ha etzibat, i ha assegurant que el dia 21 els efectes del 155 “quedaran totalment abolits”. A banda d’aixecar la intervenció de l’autogovern, la moció també instava Mariano Rajoy a “abordar les reformes estructurals necessàries per garantir la independència judicial”, una proposta que no ha agradat gens a la portaveu parlamentària del PSOE. Margarita Robles l’ha criticat perquè “qüestiona la independència del poder judicial a Espanya”.

Una moció dels “colpistes”

Més contundents han sigut des de Ciutadans. “Els que presenten la moció són uns colpistes, això s’havia de dir”, ha assegurat el secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, que ha perjurat que “mai la democràcia espanyola es posarà de genolls davant de qui vol trencar-la”. Xuclà els ha replicat que de colpistes només n'hi ha hagut uns i van entrar amb trets al Congrés. Villegas en cap moment s'ha volgut retractar i ha assegurat que després d'Antonio Tejero els segons a promoure un cop a l'Estat han sigut els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Ha seguit Ciutadans el 'no' de l’expresidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que en la línia del govern espanyol ha acusat l’independentista d’“enganyar tothom”. “Parlen de democràcia quan volen trepitjar els drets de la meitat dels catalans”, ha afegit. A l’altra banda, Units Podem ha fet costat a ERC i el PDECat, així com també el PNB, que ha demanat que l’estat espanyol deixi de ser un “estat despòtic i autoritari”, en paraules del diputat d’En Comú Jaume Moya.

La número 2 del PSOE compara el líder de Cs amb Primo de Rivera

El PP, PSOE i Ciutadans van a la una, de moment, amb el 155, però en plena precampanya del 21-D es multipliquen els retrets. Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, per un costat, posen en dubte l'abast de la reforma de la Constitució -ahir dilluns el líder socialista reptava el president espanyol a aclarir si havien pactat la reforma i el líder popular li replicava que només n'havien parlat-. I, per l'altre, socialistes i partit taronja es tiren els plats pel cap sobre la mesures contra l'independentisme. Aquest dimarts la número dos del PSOE, Adriana Lastra, ha comparat Albert Rivera amb el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, tot i que després s'ha retractat.
"Qui va néixer dient que era Adolfo Suárez i al final acaba essent José Antonio és Albert Rivera", ha manifestat Lastra, que assegura que Cs s'ha situat "a la dreta del PP" i que totes les intervencions que fa són per a la "recentralització" de les competències de les comunitats autònomes.