El Congrés rebutja Rajoy i espera que Sánchez faci el pas
Enviat especial a MadridEspanya va viure ahir un nou capítol del sainet polític que s’arrossega des del 20-D i que amenaça de perpetuar-se en unes noves eleccions al desembre. El Congrés de Diputats va rebutjar, per segon cop aquesta setmana, la investidura del president en funcions, Mariano Rajoy, amb els 170 vots favorables del PP, Ciutadans i Coalició Canària, i els 180 contraris de la resta de formacions. La pilota és ara a la teulada de Pedro Sánchez. El Congrés, després de rebutjar Rajoy, espera el pas del líder dels socialistes: cap endavant, per postular-se com a alternativa, o cap enrere, per abstenir-se a Rajoy. O bé que es quedi quiet i que forci així unes terceres eleccions.
Sánchez va donar pistes però no va ser nítid. Va suggerir que una alternativa a Rajoy amb Podem i Ciutadans és possible, una via que fins ahir rebutjava clarament la cúpula del PSOE. “Les forces que representem el canvi tenim la responsabilitat d’oferir una solució a aquest país a l’embut polític al qual l’ha portat Mariano Rajoy. Si actuem amb altura de mires trobarem una solució”, va proclamar des de la tribuna.
¿Significa això que Sánchez tornarà a postular-se per la investidura? El seu entorn afirmava que no, que la frase era una apel·lació a “la reflexió” per sortir de l’atzucac. Però això no passa perquè el líder socialista sigui altre cop candidat a president del govern: “No es postula”, expressaven des del seu entorn.
Podem va agafar-se les paraules de Sánchez com una invitació a permetre la seva presidència. Pablo Iglesias l’esperonava: en el discurs havia instat el socialista amb vehemència a liderar un govern alternatiu, i ja fora era clar: “Hem d’intentar-ho perquè és la nostra obligació”. Albert Rivera evitava pronunciar-se i deia que no havia entès que Sánchez volgués intentar-ho.
El socialista convidarà els dos partits a dialogar per evitar les terceres eleccions. Un gest que li serveix per espolsar-se la pressió externa per l’abstenció i que fonts socialistes també interpreten en clau interna: mantenint viva l’alternativa evita que el comitè federal que convocarà després de les basques i gallegues del 25-S se centri en la dicotomia de permetre un govern de Rajoy o forçar les eleccions.
El candidat popular no perd l’esperança que una davallada del PSOE a les basques derivi en una rebel·lió dels barons per forçar l’abstenció. Rajoy moderava el to burlesc de dimecres i al·ludia a les múltiples vegades que socialistes i populars s’han posat d’acord per a les “grans qüestions” d’estat. “L’aliat habitual del meu grup, per a tot el que afecta les grans decisions sobre el futur d’Espanya, ha sigut sempre, i continuarà sent, necessàriament, el partit socialista”, va assegurar Rajoy, que va suplicar a Sánchez els seus vots en un moment “excepcional”.
El candidat va recuperar la pressió econòmica al PSOE, augurant una sèrie de catàstrofes econòmiques que es produirien en cas de repetir eleccions i haver de prorrogar pressupostos: “El no-govern té un cost. Passarà una alta factura. I haurem de pagar-la entre tots”.
Un pas al costat de Rajoy?
Rajoy es dedicarà ara a esperar, una inacció que sempre ha fet servir com a arma política. Però també tindrà pressió: a la via alternativa s’hi suma la possibilitat que els potencials aliats exigeixin el seu cap per desbloquejar la situació. El PP ni ho contempla i el PSOE ja ha dit que això no canviaria les coses, però unes declaracions a l’agost de Felipe González suggerint-ho -oportunament rescatades ahir- van posar el debat sobre la taula. Rivera va atiar-lo, obrint la porta a investir “qualsevol candidat del PP” que desbloquegi la situació.
Tot i que van votar sí a Rajoy, la relació entre C’s i el PP no és ni molt menys fluida. Als populars no els va agradar gens que Rivera assegurés que Rajoy “no és de fiar”, i la referència a una possible alternativa va acabar d’encendre els ànims. Després de retreure-li, el portaveu Rafael Hernando va ser clar: “Rajoy serà el candidat avui, demà, demà passat i durant molt de temps”.
Rivera va defensar les mesures del pacte, però el partit taronja discutirà dilluns la seva posició. Rajoy reuneix avui el comitè executiu abans de viatjar a la reunió del G-20 a la Xina. I Sánchez també es reunirà dilluns amb la cúpula per analitzar els passos a seguir.
La investidura no ha mogut posicions, però un cop activat el termini de dos mesos per arribar a un acord tots esperen el pas del líder del PSOE o que l’aritmètica a Euskadi permeti l’últim recurs del PNB. De moment Sánchez té la pilota i és qui ha de moure fitxa per evitar les terceres eleccions.