No rotund del Congrés a negociar la independència
Catalunya monopolitza el final de legislatura a l’Estat
MadridDimarts de comiats al Congrés dels Diputats. És l'última setmana de ple abans de la convocatòria electoral del 20-D i la dissolució de les Corts. L'última també en què el president espanyol, Mariano Rajoy, se sotmetrà dimecres a les preguntes dels diputats durant la sessió de control després de faltar a les últimes cites. La legislatura s'acomiada amb la tramitació exprés dels pressupostos generals de l'Estat per al 2016, que s'ha aprovat aquest dilluns. Però l'última votació simbòlica ha estat sobre la independència de Catalunya.El Congrés ha respost amb un no rotund a una moció d'ERC que instava a negociar la independència. El PP, PSOE i UPyD hi han votat en contra, Unió i Esquerra Plural (IU i ICV) s'han abstingut i Esquerra, Convergència, el PNB i Amaiur hi han votat a favor.
Per a Tardà és una "victòria" que la seva moció hagi estat l'última votació abans del 20-D perquè deixa una una 'photo finish' del final de la legislatura. Durant la seva intervenció, ha esgrimit tres premisses: que els catalans "volem la independència perquè hi tenim dret", que no hi ha "marxa enrere perquè ho ha decidit la ciutadania amb un mandat democràtic i la democràcia és sagrada", i que "volem que s'abandonin les amenaces i es reconegui que hi ha una majoria independentista". Ha constatat que amb el PP i el PSOE "no hi a res a fer" i ha instat l'esquerra republicana espanyola a donar suport a la moció. "És més fàcil crear la República Catalana que canviar la monarquia espanyola", ha dit.
"Avui no puc estar d'acord amb tu", li ha respost el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela. Per a l'Esquerra Plural, la moció d'ERC "nega el dret a decidir", i la lectura que fa dels resultats del 27-S "no s'ajusta a la realitat". Unió també ha anunciat la seva abstenció perquè el partit "no vol una baralla entre catalans a finals de legislatura". El cert és que tots els diputats que han intervingut en el debat són catalans menys el d'UPyD, Julio Lleonart, que és de València. "Voleu donar-los el gust que gaudeixin veient les nostres diferències", ha dit la diputada d'Unió Montserrat Surroca.
Des de Convergència, el diputat Jordi Xuclà ha fet tàndem amb Tardà i ha recordat que un 48% dels catalans "donen per liquidat l'estat autonòmic davant la miopia i inacció del PP". El diputat Francesc Vallès, del PSC, ha preguntat a Tardà amb quina potestat demana que l'Estat negociï si encara no se sap qui mana a Catalunya. "¿En nom de qui parla, si no tenen president?", ha dit, i ha criticat la "sobredosi de càrrega sentimental i de testosterona" dels últims anys sobre el procés.
La més ovacionada ha estat la diputada del PP i vicepresidenta del Congrés Dolors Montserrat. En un discurs ràpid que ha anat arrancant somriures a les files populars, ha acusat Tardà de fer el "ridícul". "Vostès no fan més que canviar les cares mentre fracassen", ha dit a Esquerra, i ha defensat que "Espanya s'ha construït com els castellers", sense "excloure mai ningú".
"Aquí no hi ha hagut una Espanya que ens robava, aquí hi ha hagut un nacionalisme que ha robat a tots els catalans. Quants recursos han privat vostès a la sanitat pública? Quantes plantes d'hospitals tancades per alimentar el monstre insaciable de la màquina propagandística nacionalista?", ha afegit Montserrat entre els aplaudiments de la bancada popular.
El diputat d'ERC Joan Tardà va presentar-la la setmana passada des de la tribuna del Congrés i va fer al Congrés una pregunta molt senzilla: "Estan disposats vostès a asseure's a negociar la secessió de Catalunya? Sí o no?". La resposta del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va ser clara i en la línia de l'executiu del PP. "No negociarem mai la secessió de Catalunya", va dir.
De debatre el dret a decidir a debatre la independència
Durant els últims quatre anys, ERC ha intentat per activa i per passiva portar preguntes compromeses amb el procés a la cambra i el PP i el PSOE "s'hi han negat dotze o tretze vegades". No han estat els únics; de la mà d'Esquerra Plural i CDC, també van reclamar l'exercici del dret a decidir a través d'un pacte perquè fos possible un referèndum, i els tres comissionats del Parlament van pujar a la tribuna per reclamar la consulta pactada, però se'ls ha tancat la porta una vegada i una altra. Ara Tardà busca demostrar que l'immobilisme del "sistema polític espanyol del PP i el PSOE" és una de les "raons de la desafecció ciutadana".