La mesa torna a vetar que el Congrés investigui les irregularitats de Joan Carles I
Pisarello denuncia una "arbitrarietat escandalosa" que "suposa riure's a la cara de la ciutadania"
MadridDesprés de la regularització de més de 678.000 euros, Joan Carles I espera si la justícia el cridarà. El que sap segur que no passarà és que l'investigui el Congrés, malgrat l'enèsim intent de les formacions sobiranistes de la cambra baixa i d'Unides Podem. Aquest dimarts la mesa ha tornat a vetar que es constitueixin dues noves comissions d'investigació: una per l'ús de targetes de crèdit opaques i una de més genèrica per indagar en les irregularitats suposadament comeses per membres de la casa reial.
La mesa ha justificat la negativa a investigar "d'acord amb els antecedents existents i els informes dels lletrats" poc abans que el secretari tercer, Gerardo Pisarello, denunciés en roda de premsa una "arbitrarietat escandalosa" dels representants del PSOE, el PP i Vox. "Ens ha deixat estupefactes. És fonamentalment una negativa política que degrada el Congrés, suposa riure's a la cara de la ciutadania. Implica tractar Espanya no com una monarquia parlamentària, sinó com una monarquia absoluta. Portar el cognom de Borbó sembla que impliqui tenir carta blanca per delinquir fins al final dels dies. En qualsevol monarquia parlamentària hauria suposat l'obertura immediata d'una comissió d'investigació. Ja no va de ser més o menys republicà, va de complir la llei i no riure's a la cara de la ciutadania com si visquéssim en una monarquia saudita", ha afirmat amb contundència Pisarello.
"No hi ha hagut cap argument jurídic", ha criticat el diputat d'En Comú Podem, que ha reiterat que la intenció del seu grup és que com a mínim s'investiguin les activitats del rei emèrit després de l'abdicació, quan va perdre la inviolabilitat. Així, Pisarello ha lamentat que la majoria de la mesa hagi repetit l'article 56.3 de la Constitució –el que estipula la inviolabilitat del cap d'estat– com a argument inamovible per negar-se a donar llum verda a les comissions d'investigació.
El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, també s'ha afegit a la crítica i ha asseverat que el seu grup està estudiant la manera perquè hi hagi un informe jurídic que expliqui per què no es poden investigar les activitats del rei emèrit després de l'abdicació. Fonts de la mesa puntualitzen, però, que l'absència dels arguments dels lletrats es deu a un error d'Unides Podem en la presentació de la sol·licitud de creació de la comissió: no hi havia prou signatures. Així, els experts es van limitar en el seu informe, que s'elabora els dilluns, a subratllar els requisits necessaris per constituir una comissió. Fonts d'Unides Podem repliquen que la mesa ha acceptat durant la reunió corregir aquest error i critiquen que la decisió d'admetre-la o rebutjar-la es podria haver posposat.
Les paraules de Pisarello i Echenique entronquen amb la campanya que Podem va elaborar la setmana passada a través de les xarxes socials, en la qual es comparava la monarquia espanyola amb el càrtel de la droga de Pablo Escobar emulant la caràtula de la sèrie Narcos amb el títol de Monárquicos. Aquest dilluns el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, va qualificar la iniciativa "d'innecessària i inoportuna".
Més País i Compromís també han criticat la decisió de la mesa i el diputat Íñigo Errejón ha utilitzat l'argument que en el seu moment l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell va fer servir al judici del Procés: que la mesa no pot admetre o inadmetre iniciatives en funció de la seva constitucionalitat. "Això és competència del Tribunal Constitucional", ha subratllat Errejón en roda de premsa, i ha insistit que si ho fa la mesa està vulnerant el dret dels diputats a la participació política. Juntament amb el diputat valencià Joan Baldoví, ha anunciat que tornarà a registrar una proposició de llei de responsabilitat de la Corona perquè se la pugui controlar com a la resta d'institucions.
En canvi, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, considera que no és necessària obrir una investigació parlamentària perquè ja n'hi ha una de judicial oberta. "La investigació hi és a nivell judicial. Si se n'han de fer més, serà la justícia qui ho digui", ha defensat. En una entrevista al programa Planta Baixa de TV3, la dirigent taronja ha admès que Joan Carles I ha tingut una "actitud decebedora", però ha posat en valor el seu paper en la instauració de la democràcia i ha tancat files amb l'actual monarca: "Felip VI és un bon cap d'Estat". En la mateixa línia, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha volgut posar l'accent en el "llegat" del rei emèrit. "Les qüestions personals les respectem", ha anotat.