Congrés de Diputats

El Congrés investigarà la branca andorrana de l'operació Catalunya

La junta de portaveus dona llum verda, amb el suport del PSOE i Unides Podem, a la petició dels grups sobiranistes

MadridEl Congrés crearà una comissió d'investigació sobre la branca andorrana de l'operació Catalunya de cara al pròxim període de sessions, després de les vacances d'estiu. La junta de portaveus ha donat llum verda aquest dimarts, amb el vot favorable del PSOE i Unides Podem, a la sol·licitud que fa dues setmanes van registrar les formacions sobiranistes de la cambra baixa. Haurà de ser el ple qui hi doni l'últim vistiplau, però el portaveu del grup socialista, Héctor Gómez, ha donat per fet que tirarà endavant. "Esperem que es posi en marxa com més aviat millor", ha anotat en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició va arribar arran de la imputació de l'expresident espanyol Mariano Rajoy i exministres del seu govern en la causa judicial oberta a Andorra. La sospita que pesa sobre ells és el xantatge a la cúpula de la Banca Privada Andorrana (BPA) perquè facilités dades bancàries de dirigents sobiranistes, sota l'amenaça d'una acusació de blanqueig de capitals provinent dels Estats Units. El sumari de la investigació revela que l'exagregat del ministeri de l'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra Bonifacio Díez va mantenir una conversa amb l'ex conseller delegat del banc Joan Pau Miquel en què li traslladava "un missatge de Madrid". Més endavant, Miquel va mantenir una conversa amb l'excap d'assumptes interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas, que va ser qui li va exposar l'amenaça.

Cargando
No hay anuncios

ERC, Junts, PDECat, EH Bildu, la CUP i el BNG van demanar que es creés la comissió d'investigació perquè un estat que "oficialment és una democràcia plena no pot permetre's sospites d'irregularitats que, presumptament, haurien superat fins i tot el marc jurisdiccional estatal amb l'objectiu d'atemorir i coaccionar autoritats d'un país sobirà aliè". El PSOE ha apostat per votar-hi a favor després dels àudios "alarmants i preocupants" que recentment han sortit a la llum, amb l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz –també imputat per la justícia andorrana– com a protagonista.

Les mentides de Fernández Díaz

La setmana passada el diari El País en va publicar un que posava de manifest la conxorxa entre Fernández Díaz, l'excomissari José Manuel Villarejo i l'exdirector adjunt de la Policia Nacional Eugenio Pino per treure draps bruts de la família Pujol i altres polítics del món sobiranista com l'expresident Artur Mas i l'exvicepresident Oriol Junqueras. "Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió hagi existit", deia Fernández Díaz en la conversa que es va conèixer la setmana passada. En comissions d'investigació anteriors, una el 2017 sobre la utilització de recursos del ministeri de l'Interior contra adversaris polítics i la del cas Kitchen d'aquesta legislatura, l'expolític català havia negat tractes amb Villarejo.

Cargando
No hay anuncios

Diversos partits de la cambra baixa van reclamar a la mesa del Congrés la setmana passada que actuï contra Fernández Díaz per la via penal, atès que és delicte mentir en una comissió d'investigació parlamentària. Els lletrats de la cambra baixa, però, adverteixen que les paraules de l'exministre es van produir en comissions que ja han conclòs els seus treballs i que no hi hauria canal reglamentari per articular la sol·licitud que plantejaven Unides Podem i formacions sobiranistes del Congrés. Els serveis jurídics apunten, amb tot, que qualsevol pot dirigir-se a la Fiscalia per denunciar els fets. La mesa encara no ha pres cap decisió al respecte i fonts del PSOE no mostraven aquest dimarts intenció de dirigir-se al ministeri públic.