El Congrés acorrala Fernández Díaz per l’operació Catalunya
Tots els partits menys el PP avalen crear una comissió d’investigació sobre les maniobres d’Interior
MadridJorge Fernández Díaz haurà de donar explicacions al Congrés sobre l’operació Catalunya. El PSOE, ERC i el PDC han arribat a un acord per debatre conjuntament i votar en el ple de la cambra baixa de dimarts de la setmana que ve la creació d’una comissió d’investigació sobre les activitats de l’anomenada policia patriòtica del ministeri de l’Interior. Es tractaria de la primera investigació del Congrés des dels atemptats de l’11-M el 2004. I ho té tot a favor per prosperar: està previst que el PP es torni a quedar sol a l’hemicicle en el rebuig a aquesta iniciativa. Rafael Hernando, portaveu popular, va culpar el PSOE de fer la “feina bruta” als independentistes per guanyar-se el seu favor de cara a un govern “ Sanchestein ”, amb Pedro Sánchez al capdavant i amb suport de Podem, ERC i el PDC.
Una comissió d’investigació són paraules majors per al govern de Mariano Rajoy. Des del 20-D que s’ha negat a retre comptes davant de les Corts al·legant que està en funcions. Però deixar la cadira buida quan se t’ha cridat a una comissió d’aquestes característiques suposa un delicte de desobediència i, en cas que la persona cridada pel Congrés sigui un funcionari, pot enfrontar-se a una pena d’inhabilitació. “Val més que el ministre de l’Interior, tant si ho segueix sent com si no, comparegui”, va advertir ahir el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, després que la junta de portaveus acordés incloure la votació en el ple de la setmana que ve.
Ara bé, pot ser que Fernández Díaz no hagi de donar explicacions fins ben entrat l’any vinent. Si al final no es forma govern a l’Estat i ens aboquem a unes terceres eleccions, les Corts es dissoldran el 31 d’octubre sense que hagi començat el procés d’investigació. En aquest cas, en la pròxima legislatura s’hauria de tornar a aprovar la creació de la comissió. Tant el PSOE com els partits independentistes catalans s’han compromès a tornar-la a demanar. L’únic partit que pot posar bastons a les rodes a la comissió perquè comenci a caminar les pròximes setmanes és Ciutadans. Els d’Albert Rivera van trencar ahir per tercer cop el seu pacte amb el PP al Congrés i van alinear-se amb la resta de l’oposició. Avalaran dimarts la creació de la comissió d’investigació, però la mesa de la cambra baixa -on sumen majoria absoluta amb el PP-és qui té l’última paraula per posar-hi una data d’inici.
L’altra batalla serà decidir qui es crida a declarar, a més de Fernández Díaz. El PDC compta amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso i l’inspector en cap José Ángel Fuentes, que suposadament tenia la missió d’anar a Suïssa i lliurar un milió i mig d’euros a un informador perquè, a canvi, els donés dades concretes sobre uns suposats comptes irregulars de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, segons les últimes informacions.
Els socialistes van ser els primers a registrar la petició per investigar Fernández Díaz el 20 de juliol passat, ni dues setmanes després que el comissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo revelés l’existència d’una operació Catalunya. L’11 d’agost, ERC i el PDC feien pinya al Congrés en contra del ministre i presentaven la seva sol·licitud. Ara el PSOE ha aconseguit incloure la proposta en el primer debat ordinari d’aquesta legislatura i ha estès la mà als partits independentistes per debatre les dues propostes conjuntament. Però encarano queda clar com es votaran. C’s només vol donar suport a la dels socialistes perquè creu que la dels independentistes és “victimista”.
Iniciativa contra el referèndum
El PP s’aferra a denunciar l’aliança entre el PSOE i els partits sobiranistes per evitar que la comissió prosperi. El grup popular va registrar dilluns una nova petició al Congrés en defensa de la unitat d’Espanya, una manera de retratar els socialistes en aquesta posició en un moment en què Pedro Sánchez sospesa tornar-se a presentar a la investidura. Fa sis mesos els anomenats “partits constitucionalistes” ja van xocar en aquest tema. De moment, no està previst votar aquesta proposició no de llei.
Qui també mourà peça contra Fernández Díaz serà el Senat. El PDC va registrar ahir una moció per demanar la recusació del ministre i que el govern espanyol el cessi per l’operació Catalunya. S’espera, però, que amb el corró en aquest cas de la majoria absoluta del PP a la cambra alta no prosperi en la votació de la setmana que ve. Però sí que servirà perquè Ciutadans hagi de posicionar-se a favor o en contra.
El ministre: “Volen guanyar la guerra 40 anys després”
Jorge Fernández Díaz considera “senzillament lamentable” que la primera comissió d’investigació al Congrés després de la de l’11-M sigui en contra del ministeri de l’Interior. Des de Pamplona, on va presidir ahir un acte de lliurament de la bandera espanyola a la Guàrdia Civil, va titllar d’“ofensa” a jutges, fiscals, guàrdies civils i policies que se’ls acusi d’espiar adversaris polítics per tapar la corrupció al PP. En el mateix acte, el ministre va alertar que “hi ha qui vol guanyar la Guerra Civil 40 anys o no sé quants després”. Ho va fer en resposta a la decisió de l’Ajuntament de Pamplona d’exhumar les restes dels generals franquistes Molas i Sanjurjo de la cripta del Monument als Caiguts a la capital navarresa.