La investidura espanyola

El Congrés consuma el fracàs de Feijóo, que ja demana una repetició electoral

L'independentisme insisteix en posar les bases del referèndum per investir Pedro Sánchez

MadridSense sorpreses ni girs de guió d'última hora, Alberto Núñez Feijóo ha sortit derrotat d'un debat d'investidura que ja naixia mort i que, en aquesta última sessió, ha quedat eclipsat per la següent pantalla que obrirà ara la política espanyola: la investidura de Pedro Sánchez. Tres dies de ple i dues votacions que han acabat sense moure cap posició i amb el líder del PP aïllat amb els mateixos suports que ja tenia abans de començar, 172 vots: 137 del PP, 33 de Vox, un d'Unió del Poble Navarrès (UPN) i un de Coalició Canària (CC).

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de Junts Eduard Pujol s'ha equivocat i ha votat , però després ha rectificat i ha pronunciat un no. Tot i que la secretària quarta de la mesa, Carmen Navarro, havia donat per bo el primer sí, la mesa s'ha reunit uns minuts un cop acabada la votació i ha acabat considerant que era un vot nul. El PP ha sortit enfadat del ple i ha avisat que estudiaran si recorren contra la decisió de la mesa, mentre que tant des de les files socialistes com de Sumar l'han defensat. Sigui com sigui, Feijóo enfila a partir d'aquest divendres el camí per liderar l'oposició si a l'altra banda de l'hemicicle el PSOE aconsegueix reeditar el govern de coalició amb el suport dels grups independentistes.

Cargando
No hay anuncios
Teresa Jordà: "Cal fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar"

La condició de posar les bases per a un referèndum que dijous van posar ERC i Junts per escrit al Parlament ha marcat el debat d'aquest divendres. Ja abans que comencés el ple, el líder del PSC, Salvador Illa, ha rebutjat en diverses entrevistes el referèndum i no ha descartat una repetició electoral. Fonts de la Moncloa es mostraven convençudes aquest matí que hi hauria acord i rebaixaven les pretensions dels independentistes, però també advertien que la possibilitat de repetir les eleccions encara està oberta. S'hi ha afegit el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que ha mostrat el "malestar" davant les exigències dels dos partits independentistes, als quals ha acusat de ser poc "responsables" en declaracions a TVE.

Cargando
No hay anuncios
Nogueras (Junts), al PSOE: "La tesi que votar divideix neix de l'extrema dreta"

Ara bé, tant ERC com Junts no s'han desdit del que van posar per escrit dijous i que el Parlament ha validat aquest matí. "Una vegada assolida l'amnistia, és el moment de fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar", ha dit la diputada d'ERC Teresa Jordà. Per la seva banda, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha avisat que si han "aguantat" tot aquest temps la seva posició en defensa del referèndum, ara ho faran valdre: "Ara a Catalunya li toca ser Catalunya, mantenim la posició".

Cargando
No hay anuncios

Feijóo prefereix repetir les eleccions

Feijóo ha aprofitat el seu últim discurs per sucar pa en tot plegat i ha preguntat a Pedro Sánchez: "Amnistia, sí o no? Jo dic no. I vostè? Referèndum, sí o no? Jo dic no, i vostè?". El líder del PP ha reptat el secretari general del PSOE a pujar dalt la tribuna per respondre a aquestes qüestions: "No s'amagui, pugi i parli clar, sense comunicats a les vuit del vespre plens de tant d'eufemisme. Digui el que Espanya haurà de suportar si vostè torna a ser president del govern".

Cargando
No hay anuncios
Feijóo: "Jo dic amnistia no. I vostè, senyor Sánchez?"

Per evitar aquest escenari, Feijóo ha apostat obertament per una repetició electoral, un escenari del qual havia renegat sempre. "Si la formació d'un govern ha de passar per la distorsió dels principis constitucionals, obligant a tenir un govern de mentida, és més decorós optar per la segona opció", ha afirmat en referència a repetir els comicis. De fet, Feijóo ha tancat la porta a una abstenció a la investidura de Pedro Sánchez perquè els socialistes tampoc han volgut fer-ho en la seva.

Cargando
No hay anuncios

El PP sabia que aquest debat havia de servir per consolidar el lideratge de Feijóo i presentar l'alternativa al govern de coalició. Per això el diputat del PSOE Óscar Puente ha retret a Feijóo que hagi "utilitzat la Corona per convertir-se en el líder del partit, reforçar-se davant dels seus". "Són profundament deslleials amb la Constitució quan exigeixen cortesia parlamentària, perquè la cortesia sembla més important que el respecte a la Constitució", ha afirmat. "Per enfortir el lideratge intern, la propera vegada convoqui un congrés o unes primàries i que els militants puguin triar entre Ayuso, Moreno Bonilla o Aznar", ha ironitzat Puente.

Puente (PSOE) retreu a Feijóo que utilitzi Felip VI per consolidar el seu lideratge al PP
Cargando
No hay anuncios

Al PP sortien contents del ple, perquè asseguraven haver complert l'objectiu de presentar una candidatura de Feijóo fidel als principis del partit i posar en evidència les aliances del PSOE amb l'independentisme. "Es pot perdre una votació, però avui hem guanyat el debat", ha afirmat la portaveu del PP, Cuca Gamarra.

El ple d'aquest matí també ha servit per constatar que mentre el PP depengui de l'extrema dreta li serà molt difícil aconseguir suports extres que li permetin arribar a la Moncloa. Malgrat tot, el partit no està disposat a renunciar-hi, ara per ara, i, precisament, Feijóo ha tornat a agrair el suport "sense condicions" de l'extrema dreta. Abascal ha admès que el líder del PP no l'ha "encertat" amb tot des que dirigeix el PP, però ha remarcat que Feijóo no és Pedro Sánchez. Precisament, aquesta pinça és la que ha exclòs el PNB de qualsevol negociació amb els populars. Un trencament que ha certificat el portaveu de la formació basca, Aitor Esteban: "Ha fet un discurs que sonava a desafiament i no a conciliació. La seva soledat és més gran que la d’ahir". La portaveu de Sumar, Marta Lois, també ha burxat en l'aliança PP-Vox i ha acusat els populars d'estar "lligats de mans i peus" a l'extrema dreta: "No és un home d'estat, sinó el perdedor d'aquestes eleccions".

Cargando
No hay anuncios

Nova ronda de consultes per dilluns i dimarts que ve

Liquidat el debat que l'esquerra ha presentat com una "pèrdua de temps", ara serà el torn del líder socialista, Pedro Sánchez, a qui el rei Felip VI hauria de proposar com a candidat a la presidència del govern espanyol. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, s'ha reunit aquesta tarda amb el monarca per comunicar-li el resultat del ple d'investidura de Feijóo: Felip VI ha convocat una nova ronda de consultes per dilluns i dimarts que ve. El rei hauria de proposar Pedro Sánchez com a candidat a la investidura i és llavors quan els socialistes tenen previst fer públiques les bases per a la negociació amb l'independentisme.