CRÒNICA
Política06/12/2015

Constitucionalisme dur i campanya al Saló dels Passos Perduts

Els candidats centren l'atenció a la recepció del Dia de la Constitució al Congrés i Posada els demana "unitat política" per fer front al procés

Ferran Casas / Dani Sánchez Ugart
i Ferran Casas / Dani Sánchez Ugart

MadridJornada de fetitxisme constitucional a Madrid en plena campanya electoral i retransmesa pels mitjans de comunicació públics. Després de dos dies d'unes concorregudes jornades de portes obertes, el Congrés ha obert de nou les portes aquest diumenge per la recepció institucional del Dia de la Constitució. Del text pactat durant la Transició ningú no en qüestiona l'eficàcia, ni tan sols els que en demanen la reforma, com Pablo Iglesias, líder de Podem, que no té problemes a donar les gràcies pels "serveis prestats" al text de 1978. Tampoc els que en demanen una aplicació severa i no accepten res que gosi qüestionar-la. "Avui és el dia de la democràcia, que ens va portar llibertat, i nosaltres també serem a Catalunya, el lloc més important per celebrar-la", deia Albert Rivera, de Ciutadans, just arribar a la cambra baixa enmig d'una gran expectació mediàtica.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cert és, però, que una majoria vol una reforma. Menys el PP, que apareix com una roca que només tocaria la Constitució per insistir en la línia de l'actual i reforçar les competències de l'Estat. Els populars afirmen que, "lògicament", l'operació política és inviable perquè el seu immobilisme no casa amb el federalisme 'soft' del PSOE, l'involucionisme de Ciutadans i el procés constituent que permeti el dret a decidir i un canvi d'equilibris socials que promou Podem. El president Mariano Rajoy, amb la seva corbata de la bandera espanyola, habitual en aquests dies de precampanya i campanya, ha fet notar que no se sap ben bé què volen uns amb un assumpte "que no és la prioritat". El cap de l'executiu ha indicat que el que toca ara és "defensar la unitat d'Espanya". Aquest diumenge Pedro Sánchez i Rivera l'han secundat de nou.

Cargando
No hay anuncios

A la recepció els grans protagonistes han estat els candidats del 20-D (bé, els que hi eren, perquè de sobiranista cap ni un i Alberto Garzón, d'IU, només s'hi ha atansat per fer unes declaracions i ha marxat cap a Alcalá de Henares abans que comencés l'acte), els ministres han passat més aviat desapercebuts (ja no cal dir exministres presents com ara José Luis Corcuera). Ha fet el discurs del president del Congrés, Jesús Posada, diputat del PP per Sòria. L'escoltaven atentament, a primera fila dels convidats, Iglesias i Rivera. Amb més gesticulació facial mostrant desacord el primer i amb més solemnitat el segon al Saló de Passos Perduts del palau del Congrés. Pedro Sánchez era, com a cap de l'oposició, a la zona d'autoritats flanquejat per Cristina Cifuentes, presidenta de Madrid, i l'alcaldessa de la capital, Manuela Carmena.

Posada ha començant citant el rei i la seva crida a "mirar al futur" quan va prendre possessió fa un any i mig i no ha evitat el procés català en el seu discurs. El president de la cambra ha afirmat que la Constitució "va donar per primer cop cabuda a tots els espanyols i ha desembocat en el període d’estabilitat més llarg de la nostra història". Ara es tracta, ha dit, de "recuperar la confiança en les institucions" i defensar la unitat d'Espanya. "Una nació només progressa si està unida, quan alguns volen engegar a rodar el patrimoni col·lectiu cal dir-ho", ha advertit. I acte seguit ha aconsellat contestar a qui vol trencar Espanya "només amb el dret, però amb tot el dret". Segons ell les aspiracions i els anhels dels catalans tenen cabuda en l'actual Espanya i el que cal ara és "consens entre els partits que defensen la unitat d’Espanya". De reformes, ben poca cosa. Si les volen fer, posin-se d'acord que no els serà fàcil, ha vingut a dir. Si el discurs de Carme Forcadell quan va prendre possessió com a presidenta del Parlament va ser partidista, i li va costar crítiques, també del govern espanyol, el de Posada no ho ha estat menys. Però tot s'hi val, que la campanya pressiona i la Constitució va escassa de valedors.