Política20/07/2017

El Congrés conclou que va existir l'operació Catalunya però no ho portarà a la fiscalia

El PP es queda sol en la redacció de les conclusions de la comissió d'investigació sobre la policia patriòtica

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridSota el mandat de Jorge Fernández Díaz al ministeri de l'Interior va existir una policia patriòtica amb l'objectiu d'obstaculitzar la investigació d'escàndols i corrupció que afectaven el PP i perseguir adversaris polítics tant del PSOE com dels partits independentistes catalans i de Podem. És la conclusió principal a la qual ha arribat el Congrés després de quatre mesos de reunions de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya. Tota l'oposició s'ha aliat contra el PP per certificar que va existir un ús partidista de les institucions per part del ministeri de l'Interior. Ara bé, les conclusions no s'enviaran a la fiscalia, tal com reclamava el partit de Pablo Iglesias, ERC i el PDECat. Ciutadans ha optat per un punt intermig i s'ha abstingut. Es neguen a parlar de policia política i ho atribueixen tot a la incompetència dels dirigents d'Interior, que va generar molta "confusió" i "lluites i gelosia" entre professionals.

Cargando
No hay anuncios

Els populars s'han aixecat de la reunió per denunciar que tot és una "invenció" per part de l'oposició. Consideren que ho demostra el fet que al final no s'enviïn les conclusions a la fiscalia perquè "no hi ha res on aferrar-se" després que ja s'hagi pronunciat "fins i tot" el Suprem i hagi arxivat totes les denúncies contra Fernández Díaz.

Sense menció a la conversa amb De Alfonso

L'oposició s'ha basat en les conclusions del PSOE per redactar l'escrit definitiu, segons les mateixes fonts, a l'espera que acabi la reunió. En primer lloc, deixen clar que no qüestionen el paper de la policia com a institució. Al segon punt, el més dens, conclouen que es va utilitzar de manera "fraudulenta" l'estructura policial d'Interior sota les "instruccions" de l'exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó i el seu número dos, Eugenio Pino, amb el "coneixement i consentiment" del ministre amb l'objectiu d'"obstaculitzar" la investigació dels escàndols de corrupció que afectaven el PP, així com la "persecució d'adversaris polítics".

Cargando
No hay anuncios

Les conclusions no recullen, en concret, la conversa entre Fernández Díaz i l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, malgrat que sí que reconeixen una estratègia contra l'independentisme català. Ara bé, equipara l'operació Catalunya i la persecució policial amb finalitats polítiques a membres del PSOE i a Podem amb la difusió de l'informe irregular PISA (Pablo Iglesias Sociedad Anònima) en plenes negociacions per formar govern. En concret, menciona l'operació contra l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, després que Fuentes Gago admetés que va viatjar a Suïssa per "verificar" si el compte de l'alcalde era real.

En el tercer punt es deixa clar que tot plegat es tracta d'una "inacceptable utilització partidista" amb "finalitats polítiques" dels efectius, mitjans i recursos del departament d'Interior i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, amb un "abús de poder que trenca les regles essencials de la democràcia i de l'estat de dret".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, es puntualitza al quart punt que el govern de Mariano Rajoy s'ha negat a facilitar la informació requerida per la comissió d'investigació.