El Congrés conclou que Cospedal i Rajoy van dirigir l'operació Kitchen

Unides Podem i els sobiranistes presenten un vot particular que critica l'opacitat dels fons reservats

MadridEl Congrés va més enllà que l'Audiència Nacional en les responsabilitats del cas Kitchen. Les conclusions que la comissió d'investigació ha aprovat aquest dimecres apunten que l'operatiu d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas –per robar-li informació comprometedora per al partit– es va dirigir des de la seu del carrer Génova i "amb coneixement" de la secretària general María Dolores de Cospedal, "que informava" el llavors president, Mariano Rajoy. Els diputats han validat el text presentat pel PSOE gràcies als vots d'Unides Podem i EH Bildu. ERC i la CUP s'han abstingut i Junts no ha participat en la sessió. Els independentistes catalans havien redactat amb Unides Podem unes conclusions alternatives que es portaran a ple.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La finalitat de l'operació Kitchen era l'obstrucció de les investigacions judicials en marxa i que les proves que poguessin estar en possessió de Bárcenas es destruïssin o ocultessin perquè mai fossin utilitzades per l'administració de Justícia, i fins i tot pels mateixos membres de la policia que actuaven com a policia judicial. I per a aquesta finalitat d'interès particular exclusiu del PP es van utilitzar il·legalment fons reservats i efectius policials", conclou el document. Va en la mateixa línia de la investigació judicial que ha instruït el jutge Manuel García Castellón i que està en fase de processament. La diferència és que a nivell judicial només ha esquitxat l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Cargando
No hay anuncios

Des del principi, totes les formacions excepte el PP van validar la tesi, però la votació reflecteix algunes discrepàncies. Unides Podem, Esquerra, Junts, EH Bildu i la CUP van registrar un text que criticava l'opacitat en l'ús dels fons reservats i assenyalava la "deficiència" de les lleis que ho permeten. A més, en les seves conclusions recordaven que l'excomissari José Manuel Villarejo va explicar en la seva compareixença a la comissió l'enfrontament que va mantenir amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. L'organisme dels espies espanyols, va relatar, hauria volgut evitar que sortís a la llum informació comprometedora per a "altes institucions de l'Estat" en poder de Bárcenas, com per exemple comptes bancaris a Suïssa vinculats amb Joan Carles I.

El PSOE s'ha mostrat intransigent amb aquesta última qüestió i ha provocat que aquestes formacions hagin decidit elevar a ple en forma de vot particular les seves pròpies conclusions, que en comissió han quedat rebutjades. El que sí que han acordat és incorporar dues esmenes al text que havien presentat els socialistes: una d'elles destaca que la informació que el Congrés ha sol·licitat –majoritàriament al ministeri de l'Interior, tot i que no s'explicita– ha tingut una "resposta diversa". Unides Podem es queixa que en alguns casos no s'ha obtingut la informació sol·licitada o ha arribat tard. La segona modificació és que la comissió veu "oportú revisar els procediments d'ús i control dels fons reservats" i també el de "concessió de condecoracions a la Policia Nacional".