Sánchez i Feijóo s'acusen d'incomplir la Constitució en el seu 45è aniversari
El president espanyol i el líder del PP es reuniran abans que acabi l'any per parlar del CGPJ i el finançament autonòmic
MadridMés que de celebració, l’acte del 45è aniversari de la Constitució al Congrés s’ha revelat com una nova oportunitat per a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo d'acusar-se mútuament d’incomplir-la. El líder del PP ha portat al límit l’exacerbació verbal a l’hora de criticar la llei d’amnistia i les negociacions del PSOE amb l’independentisme, i ha intentat amagar així el bloqueig al Consell General del Poder Judicial que el president espanyol li ha tornat a recriminar. De fet, Sánchez convocarà Feijóo a una reunió abans que acabi l’any per abordar aquesta qüestió, així com la reforma del finançament autonòmic i l’eliminació del terme disminuïts a la carta magna per referir-se a les persones amb discapacitat.
Davant l’absència de les formacions sobiranistes i de Vox, l’acte ha estat marcat per l’alta tensió política que mantenen els dos líders. Han evitat trobar-se, però s’han dedicat retrets públicament a través dels mitjans i en les converses informals amb periodistes. “Avui hem de dir que els espanyols ja no som iguals: quan en un país s’ataca la separació de poders, en aquest país no hi ha Constitució”, ha denunciat el líder del PP, que ha considerat que el “control del govern espanyol des de Suïssa” representa la “pitjor crisi constitucional dels últims 45 anys”. Per la seva banda, Sánchez ha instat de nou Feijóo a complir amb “l’obligació” constitucional de renovar el CGPJ.
No hi ha un especial optimisme a l’executiu estatal que els conservadors s’hi avinguin, atès que el PP ha posat com a condició que, simultàniament, es tramiti en paral·lel una reforma de la llei per modificar el sistema d’elecció dels vocals de procedència judicial. El PSOE està disposat a tornar a la casella de sortida de l’any anterior, quan es va estar a punt d’arribar a un acord, que incloïa que l’òrgan de govern dels jutges elaboraria en sis mesos una proposta de nou sistema que després estudiarien les Corts espanyoles i la Comissió Europea. El que Sánchez ha descartat és la rebaixa de la majoria de tres cinquenes parts necessària al Congrés i el Senat per nomenar els vocals. El president interí, Vicente Guilarte, ha tornat a posar sobre la taula que el pacte inclogui un canvi pel qual un CGPJ en funcions tingui les atribucions limitades per fomentar la renovació.
Pel que fa a la reforma del finançament, Sánchez vol començar a posar fil a l’agulla a un compromís de l’acord de coalició amb Sumar que necessitarà l’entesa amb el PP. Tal com ha explicat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, dilluns hi ha una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, l’òrgan on s’haurà d’abordar aquesta qüestió, per bé que en aquesta primera trobada encara no constarà formalment en l’ordre del dia.
No hi haurà canvis a l'amnistia
Aquests fronts, juntament amb el del decret que s’aprovarà abans d’acabar l’any per mantenir algunes mesures per fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, es desenvoluparan en paral·lel al tràmit de la llei d’amnistia. La setmana que ve tindrà lloc la presa en consideració al Congrés i es preveu que aquest mes es votin les esmenes a la totalitat que es puguin presentar. Fonts parlamentàries allunyen la possibilitat que s’habiliti l’última setmana de desembre per fer la votació definitiva de la norma, amb les esmenes a l’articulat que s’haguessin pogut introduir. Aquest últim pas abans de passar al Senat quedaria, doncs, de cara al gener.
Amb tot, el PSOE deixa clar que no acceptarà canvis substancials a la llei d’amnistia. Fonts socialistes asseguren que sortirà tal com va entrar. Ara bé, Esquerra ja ha anunciat que vol fer-hi alguna millora, sobretot en la qüestió de les causes per terrorisme, però el PSOE només s’hi avindrà si són de caràcter “tècnic” i “menor”.
La ruptura Sumar-Podem ha sigut un altre ingredient destacat d’una jornada en què es torna a posar a debat un text gairebé intocable però constantment discutit, ara com ara sense perspectives de reforma. La presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, ha considerat “legítim plantejar que la Constitució no s’ha de sotmetre a cap revisió”, però també “que es defensi la seva renovació”. “El que no està de cap manera en discussió és la nostra total obligació de complir-la”, ha afegit en el seu discurs. Armengol no ha fet referència al CGPJ, sinó a “tot el que queda per fer en igualtat, habitatge, serveis públics o medi ambient”.
En l’acte, una dona víctima de violència sexual ha pres la paraula per explicar la seva experiència i llegir l’article 14 de la Constitució: “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaldre discriminació per raó de raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. Armengol ha deixat clar que s’incompleix aquest precepte.
El PP ha tornat a carregar contra l’expresidenta balear perquè, en referència al títol vuitè, sobre la qüestió territorial, ha dit que “integra la diversitat que conviu al nostre país i la riquesa que suposa l’estat plural i deixa obert el camí per avançar en el procés d’acostar els ciutadans a la presa de decisions”. Com ja és habitual en els discursos d’Armengol, l’expresidenta balear ha fet una cita en català, aquesta vegada del poeta eivissenc Marià Villangómez: “Voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig”, ha conclòs.