El Congrés aprova limitar els poders del CGPJ en funcions i envia la reforma de la llei al Senat
Els socis de govern aconsegueixen el suport dels aliats dels pressupostos i el PP denuncia un "xantatge" per obligar-los a negociar la renovació
MadridLa política espanyola encara gestiona el terratrèmol viscut aquest dimecres i no sembla el context més propici per reprendre el debat sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). De moment, el Congrés ha fet un pas més per limitar els poders de l'òrgan de govern dels jutges en funcions, perquè no pugui continuar fent nomenaments de càrrecs importants amb el mandat caducat. Aquest dijous els socis de govern i els aliats de la investidura i els pressupostos han tirat endavant la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), tramitada d'urgència les últimes setmanes i que queda ara en mans de l'aprovació del Senat. S'ha aprovat amb 196 vots a favor (PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, JxCat, PDECat, EH Bildu, Més País, Compromís i CUP) i 151 en contra (PP, Vox i Cs).
El PSOE i Unides Podem van impulsar aquesta modificació després de fer marxa enrere amb la primera que havien presentat: la que pretenia reduir la majoria necessària a les cambres per nomenar els nous vocals. Ara es necessita una majoria de tres cinquenes parts i volien rebaixar-la a la majoria absoluta, de manera que podien prescindir del PP per aprovar els nous membres del CGPJ. El rebombori generat –i la incomoditat que la reforma va causar a Europa– va fer que Pedro Sánchez decidís paralitzar la iniciativa i optés per impulsar una reforma no tan ambiciosa, orientada simplement a impedir que un òrgan de govern dels jutges amb el mandat caducat continuï fent nomenaments. Fins la setmana passada el CGPJ n'ha estat fent i encara n'hi ha de pendents.
La tramitació de la modificació, que el PP ha qualificat de "xantatge", s'ha produït en paral·lel a la represa de converses entre el govern espanyol i els populars per afrontar la negociació del CGPJ. Després de les eleccions catalanes es van reactivar les converses i semblava que havien d'arribar a bon port, però una de les propostes del PSOE i Unides Podem va topar amb el veto del PP al magistrat José Ricardo de Prada, que els socialistes pretenien introduir en una de les deu places per a juristes de prestigi. Per a les de jutges i magistrats es va fer el procés el 2018, i De Prada no s'hi havia presentat.
Unides Podem vol començar de zero el procés
Aquest ha sigut l'argument que el PP ha donat per negar-se a validar el jutge, ponent de la sentència de la Gürtel que va condemnar el partit com a responsable a títol lucratiu, i és per això que Unides Podem ha plantejat una escletxa. El diputat Enrique Santiago ha anunciat durant el debat al Congrés que volia que es comencés des de zero el procés de presentació de candidatures de jutges i magistrats, però només seria possible reformant la LOPJ. Les paraules de Santiago quedaran en l'àmbit de la retòrica perquè, en principi, ni tan sols el grup d'Unides Podem es planteja presentar una esmena en aquest sentit. A més, fonts consultades asseguren que ni el PSOE ni el PP estarien disposats a introduir aquest canvi.
El debat a la cambra baixa ha girat al voltant de la renovació del CGPJ i el diputat socialista Francisco Aranda ha carregat contra el PP pel seu bloqueig. "En política, el patriotisme es mesura per la utilitat a la ciutadania i en això, senyories del PP, són molt poc patriotes, són molt poc útils. La seva curta visió política els fa bloquejar càrrecs i alimentar la bancada ultra que seu a la seva dreta", ha afirmat. Santiago, d'Unides Podem, ha elevat el to i ha parlat d'una "actitud sediciosa" del PP amb els seus vetos, i ha acusat la triple dreta de comportar-se com partits "antisistema". Concretament, als conservadors els ha atribuït "pànic a renovar el CGPJ per la quantitat de coses que tenen a amagar als jutges i tribunals".
El diputat del PP Luis Santamaría ha subratllat que el govern del PSOE i Unides Podem "comença a demostrar massa tics autoritaris" i s'ha mostrat convençut que si el seu partit no s'avé a negociar, els socis de govern tiraran endavant la proposta de reforma inicial, la que volia rebaixar la majoria necessària per renovar el CGPJ. Des de Cs, el portaveu Edmundo Bal ha criticat el repartiment partidista de vocals que plantegen les formacions del bipartidisme i, en la mateixa línia, el diputat del PNB Mikel Legarda ha advertit que no hi ha un problema de lleis, sinó de "comportaments" dels partits polítics.
Els avisos de Lesmes
L'oposició a aquesta iniciativa no s'ha produït només al Congrés. El CGPJ, presidit per Carlos Lesmes, s'ha reunit al llarg dels últims mesos fins a dues ocasions per posicionar-se sobre les intencions del PSOE i Unides Podem. A la primera, el ple de l'òrgan de govern dels jutges va reclamar –amb una certa divisió interna– a la cambra baixa que se li demanés opinió sobre la reforma, així com també a les associacions de jutges i fiscals i a la Comissió de Venècia. En una segona trobada dels vocals en funcions, es va aprovar un nou comunicat en què acusaven el Congrés de "privar" el debat parlamentari arran de la tramitació d'urgència de la iniciativa.