El Congrés acceptarà que es jutgi Homs pel 9-N
El ple vota en secret el suplicatori demanat pel TS per continuar el procés contra el diputat
MadridEl senyal institucional del Congrés s’apagarà aquesta tarda abans d’hora. L’últim punt de l’ordre del dia del ple no podrà ser emès per televisió. Tampoc hi podrà haver periodistes a la tribuna de premsa. Els diputats estaran discutint i votant, en secret, si accepten el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem per poder jutjar l’exconseller de Presidència i portaveu del PDECat a la cambra espanyola, Francesc Homs, per la seva implicació en la consulta del 9-N. I votaran, majoritàriament, que s’accepti el suplicatori i tiri endavant una causa que podria acabar amb la inhabilitació del polític català per exercir un càrrec públic.
Si tot va com està previst, els que Mariano Rajoy anomena “partits constitucionalistes” -PP, PSOE i Ciutadans- votaran a favor d’aquest suplicatori, cohesionant la majoria parlamentària a Espanya contra el procés català. Davant seu aquests tres partits es trobaran els vots dels diputats nacionalistes i independentistes, amb els d’Units Podem, que ha mantingut fins a última hora el seu rebuig a jutjar el que també era portaveu del Govern quan es va convocar la consulta.
El front dels partits contraris a l’acceptació del suplicatori es va organitzar fa dues setmanes i van presentar un vot particular contra la decisió de la comissió de l’estatut del diputat d’acceptar preliminarment l’expedient per enviar-lo al ple aquesta setmana. Els partits feien seva la tesi del diputat del PDECat. Els grups observaven en l’escrit “un significat o intencionalitat política en el procés penal” que “compromet des de la fiscalia fins al mateix Tribunal Constitucional, passant pel Tribunal Suprem”. També consideraven que en aquest cas la immunitat parlamentària té sentit “per protegir la mateixa cambra de les ingerències judicials amb motivacions polítiques amb l’ànim d’interferir en la seva composició”. El vot particular té el suport del PNB, ERC, Units Podem i -tot i que no formal- d’EH Bildu i del mateix PDECat, que no estan presents en la comissió de l’estatut del diputat per la seva condició de membres del grup mixt. En el rerefons dels seus arguments hi ha l’acusació al PP de fer “un ús barroer” de la justícia, com va dir el mateix imputat després de comparèixer al Congrés per intentar frenar el suplicatori.
Tant el PSOE com Ciutadans han anunciat que votaran a favor del suplicatori perquè entenen que el Congrés no ha de jutjar els fets, sinó simplement deixar que la justícia ho faci. Tot i així, Homs ha insistit en diverses ocasions en l’aparent contradicció de voler una comissió d’investigació pel presumpte ús partidista de l’aparell de l’Estat que va fer l’exministre Jorge Fernández Díaz i votar a favor d’una de les seves conseqüències.
Acte de suport
La més que probable acceptació del suplicatori és l’últim pas al Congrés abans que el Suprem tingui via lliure per processar Homs. El diputat ja va declarar davant d’aquest tribunal a mitjans de setembre. Aleshores ho va fer acompanyat d’una delegació de polítics catalans, entre els quals hi havia altres imputats pel 9-N (Artur Mas i Irene Rigau), i de la seva successora al càrrec a la Generalitat, Neus Munté. Avui es repetirà aquest suport en un acte unitari a Madrid, abans de la votació, al qual assistiran el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras o el diputat de Junts pel Sí al Parlament Lluís Llach, a més d’altres polítics catalans i també dels partits que rebutgen el processament del polític.
Un cop acceptat el suplicatori, l’expedient tornarà al Suprem, que jutja paral·lelament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els mateixos fets del 9-N pels quals investiga Mas, Rigau i Ortega. Tots dos procediments contiuaran aleshores, però no està clar quin dels dos tribunals dictarà abans sentència. Si el Suprem s’afanya, Homs podria ser el primer càrrec electe inhabilitat pel procés català d’una llista d’imputats creixent.