Política18/07/2015

Arcadi Oliveres rebutja encapçalar la candidatura Catalunya Sí que es Pot

La confluència formada per ICV, Podem i Procés Constituent fa públic un document en què fixa les seves bases programàtiques. Fixen el procés constituent com a objectiu per a les eleccions del 27-S

Ara / Agències
i Ara / Agències

BarcelonaL'economista i activista Arcadi Oliveres (Procés Constituent) ha rebutjat aquest dissabte encapçalar la llista de Catalunya Sí que es Pot després que durant aquesta setmana els grups que formen la confluència —ICV, Podem, EUiA i Procés Constituent— hagin convingut fer-li l'oferta de ser el cap de llista per a les eleccions catalanes del 27-S. Fonts pròximes a l'acord han explicat a Europa Press que van considerar que Oliveres era el millor rostre per representar els valors d'aquesta confluència i que ho ha rebutjat perquè "mai ha volgut ser un polític".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ell no vol ser polític, el seu món és el dels moviments socials. Mai va tenir una afiliació política", han destacat. De fet en la reunió que aquest dissabte ha mantingut Procés Constituent, que ha durat de les 10.00 a les 17.00 hores, Oliveres ha anunciat la seva intenció de rebutjar l'oferta i ha abandonat el partit per motius personals, envoltat dels crits i el suport dels seus.

Cargando
No hay anuncios

Per aquest motiu, fonts de la confluència han anunciat que en la roda de premsa prevista per a diumenge a les 11.00 a la seu d'ICV no presentaran cap nom i es limitaran a explicar els extrems de l'acord.

El procés constituent, base programàtica

Cargando
No hay anuncios

Malgrat no tenir candidat encara, la confluència Sí que es Pot, que estan teixint Podem, ICV, EUiA i Procés Constituent, sí que té un manifest "consensuat" que posa les bases programàtiques de la candidatura. En un document fet públic aquest dissabte asseveren que la "il·lusió" i l'"esperança de canvi" han arribat a Catalunya per donar resposta a l'"emergència social i nacional". L'objectiu que es fixa la candidatura és construir un país amb "justícia social, ecològic, amb institucions transparents i radicalment democràtiques, amb igualtat entre les persones i amb llibertat per decidir la relació amb el món", asseguren. És per això que defensen un full de ruta "constituent" per "refundar" el país.

"No n'hi ha prou amb un canvi de polítiques, necessitem un canvi de govern per impulsar un veritable procés constituent per decidir-ho tot: el model econòmic i social i les relacions amb l'Estat", diuen en el document. I afegeixen que "si les aspiracions nacionals, socials i democràtiques van cadascuna per la seva banda, o se subordinen les unes a les altres, no hi haurà mai una majoria popular a Catalunya i sempre governaran aquells que diuen que defensen el país mentre n'espolien el bo i millor cada dia". D'aquesta manera, defensen una candidatura que advoqui per la "plena sobirania de Catalunya en el terreny social, nacional i democràtic".

Cargando
No hay anuncios

Llancen també un dard directe al president de la Generalitat: "El full de ruta de Mas parla d'independència, però en realitat buida de contingut la sobirania de Catalunya i la posa en mans del poder financer". I, així, consideren que el procés constituent és la resposta "estratègica" a l'"esgotament de l'actual model institucional i social" perquè permet articular el "malestar": "Les eleccions del 27-S han de ser constituents: s'ha acabat una etapa, i cal començar-ne una altra".

Compromisos de la candidatura

Cargando
No hay anuncios

El seu diagnòstic és que es viuen "temps durs" i "marcats per unes desigualtats creixents entre una minoria privilegiada i una majoria de persones que viuen de forma cada cop més precària". I això, segons ells, no és "casual". En responsabilitzen el govern d'Artur Mas i l'executiu de Mariano Rajoy per les polítiques que han dut a terme fins ara, i assenyalen que s'ha descobert la seva "implicació directa" en casos de corrupció. També acusen l'Estat d'"ofegar les legítimes aspiracions democràtiques de Catalunya atacant l'autogovern, la cultura i la llengua".

Segons ells, les eleccions municipals demostren que el "clam" per una "alternativa" és "majoritari". "Sí que es pot guanyar i fer les coses radicalment diferents", afirma la confluència. Per tal que l'onada de "canvi" arribi a tot Catalunya proposen bastir una alternativa fonamentada en la "suma" i la "unió" de moviments socials.

Cargando
No hay anuncios

A través del document, la confluència assumeix diversos compromisos: respondre a l'emergència i a les desigualtats socials; realitzar una auditoria ciutadana del deute de la Generalitat; revertir la privatització dels serveis públics feta amb el "pretext" de la crisi; potenciar un sistema educatiu de qualitat equiparant la despesa a la mitjana europea; garantir la democràcia en les relacions econòmiques; impulsar la transició cap a un nou model econòmic socialment "just" i "ecològicament" sostenible; acabar amb la corrupció; construir una societat d'igualtat entre les persones; potenciar els mitjans de comunicació públics sota control democràtic ciutadà; impulsar una Catalunya solidària i desmilitaritzada, etc.