Consell per la República

Conflicte obert pels comptes del Consell de la República

Comín convoca una reunió d'urgència després que gestors de l'entitat l'hagin acusat d'opacitat i demanin que s'aparti

BarcelonaConflicte obert al Consell de la República (CxR) per la gestió dels comptes. L'entitat que dona cobertura a l'organisme a Bèlgica, anomenada CatGlobal, denuncia opacitat i manca de transparència de Toni Comín, vicepresident del CxR i encarregat, expliquen, de decidir on es destinen els recursos de la plataforma que presideix Carles Puigdemont. En una carta avançada pel Món i confirmada per l'ARA, els representants de CatGlobal reclamen que s'aparti la mà dreta de l'expresident Carles Puigdemont i es nomeni un nou gestor. Comín nega de dalt a baix les acusacions i es reserva la possibilitat d'emprendre accions en contra d'aquests responsables de l'entitat CatGlobal. Altres fonts del Consell ho emmarquen tot a una tensió "personal". Aquest dimarts, segons fonts consultades per aquest diari, Comín ha convocat una reunió del Consell per explicar-se i defensar la seva gestió.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada cal tenir en compte que el Consell de la República no té entitat jurídica pròpia i que l'associació que li dona cobertura és una entitat belga, CatGlobal, que té formalment quatre titulars (diferents dels membres del CxR). Són ells els responsables jurídics dels recursos que arriben, a través de donacions, per finançar les activitats polítiques del Consell. En tot cas, CatGlobal no té autonomia a l'hora de decidir on van a parar aquests recursos, sinó que ho decideix el CxR i, en concret, Comín, actual vicepresident de l'entitat i qui el govern del Consell va designar com a responsable.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Comín ha topat de ple amb CatGlobal, que dirigeixen Jaume Bernis, Pere Jordi Junqué, Peiet Van Den Bergh i Josep Monrabà. Segons diverses fonts consultades, en la carta que han remès a la cúpula del Consell acusen Comín de no justificar les despeses, de no presentar les factures corresponents, d'endarrerir els comptes anuals de l'entitat, de contravenir la legalitat belga o de prioritzar pagaments a determinats proveïdors i no a d'altres. Fins i tot de pagar abans alguns proveïdors que nòmines a treballadors. També alerten de possibles problemes de fiscalitat. Tot plegat sense que Comín consti com a responsable de l'entitat CatGlobal –ho és del Consell–. Tots quatre, a més, remarquen que ells sí que estan exposats a possibles conseqüències legals si no es posa ordre.

Comín ho nega tot

Segons les fonts consultades per l'ARA, Comín nega totes les acusacions i precisament aquest dimarts té la voluntat d'explicar-se davant dels altres membres del govern del Consell de la República. Qui en forma part? Carles Puigdemont el presideix i, a banda de Comín, també hi ha el diputat de Junts Toni Castellà; l'exdiputada juntaire Aurora Madaula; l'exconseller Lluís Puig; Montserrat Corrons; Mercè Jou; Teresa Vallverdú; David Caldeira; Maria Antònia Font, i Josep Andreu. Segons aquestes fonts demostrarà que la seva gestió ha estat idònia.