Política16/03/2016

Conflicte al Congrés per la incompareixença del govern Rajoy

El president de la cambra baixa espanyola, Patxi López, reclama a la vicepresidenta en funcions que l'executiu se segueixi sotmetent al control parlamentari per evitar així un "conflicte institucional greu". El govern del PP s'escuda en la llei per no fer-ho

M.colomer / Agències
i M.colomer / Agències

Barcelona / MadridLa tensió que s'ha instal·lat al Congrés pel bloqueig de la investidura i la formació del nou govern arran de l'aritmètica enverinada sorgida del 20-D amenaça d'acabar en conflicte institucional en la primera sessió plenària ordinària des de les eleccions. Aquest cop, per la incompareixença del govern en funcions de Mariano Rajoy, que es nega a sotmetre's al control parlamentari perquè considera que, estant en funcions, no té per què fer-ho. I, certament, així es pot interpretar que ho avala la llei del govern. Si més no tenint en compte que no explicita què ha de fer l'executiu en un escenari de provisionalitat dilatada com l'actual, sense precedents en l'actual període democràtic.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquí que el president del Congrés, Patxi López, hagi reclamat per carta a la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que l'executiu accepti sotmetre's al control parlamentari per evitar, així, un "conflicte institucional greu". Així ho ha anunciat el mateix Patxi López després d'una reunió de la junta de portaveus que ha analitzat el rebuig de l'executiu a sotmetre's a la sessió de control parlamentari mentre es mantingui el període de provisionalitat. I, de fet, el PSOE ha advertit que si el govern "es declara en rebel·lia" portarà la posició del govern al Tribunal Constitucional.

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va atribuir la queixa de Patxi López a una maniobra de "precampanya" del PSOE i va reiterar la negativa a comparèixer al Congrés per sotmetre's a control parlamentari. Els populars argumenten que per llei, el govern en funcions i l'actual Congrés no tenen cap vinculació. Perquè l'executiu Raoy emana de l'anterior Congrés i no de l'actual.

Canvi de llei

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el PNB formalitzarà aquest dimarts al Congrés una proposició de modificació de l'article 21 de la llei del govern, que és la que recull les obligacions d'un executiu en funcions, perquè inclogui explícitament que també durant els períodes en funcions el govern s'hagi de sotmetre al control parlamentari. Els nacionalistes bascos diuen sentir-se "autènticament escandalitzats" pels "intents del govern" d'esquivar el control del Parlament.

També Esquerra Republicana, Democràcia i Llibertat i EH-Bildu han reclamat que el Congrés habiliti sessions de control a l'executiu també durant els períodes en què estigui en funcions. Així ho han reclamat Joan Tardà (ERC), Francesc Homs (DLl) i Onintza Enbeita (EH-Bildu) abans de la junta de portaveus que ha discutit sobre el rebuig del govern del PP a sotmetre's al control parlamentari, cosa que, a criteri d'Homs, planteja un "conflicte institucional sense precedents". Durant la reunió, també PSOE, Podem i C's han fet la mateixa reclamació, i han deixat així sol el PP.

Cargando
No hay anuncios

Explicacions sobre l'acord UE-Turquia

Les peticions dels grups minoritaris a la cambra se sumen a la de PSOE, Podem i Ciutadans, que insten Mariano Rajoy a comparèixer i informar de la cimera de Brussel·les que va aprovar l'acord entre la UE i Turquia sobre la crisi humanitària dels refugiats. De fet, Joan Tardà encara ha anat més enllà i ha reclamat l'articulació de fórmules perquè es pugui votar l'acord entre la UE i Turquia. "Atenent a la transcendència d'aquest acord, el Parlament s'hauria de posicionar en el termini de 48 hores", ha considerat el portaveu d'ERC al Congrés.