El conflicte amb Podem a Andalusia, un mal auguri per a Díaz

La vicepresidenta allunya el seu projecte de la manera com s'ha gestat la coalició andalusa

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha sigut l’artífex de l’acord.
09/05/2022
3 min

MadridAndalusia havia de ser un precedent valuós per a la confluència que Yolanda Díaz vol teixir a escala estatal de cara a les pròximes eleccions generals. Però el preacord a què van arribar fa un mes Podem, Esquerra Unida, Més País i tres formacions més d’esquerres per presentar-se a les eleccions andaluses del 19 de juny, ha acabat amb tibantors i amb el partit lila, a hores d’ara, fora de la coalició. El cas andalús no fa augurar un camí de roses per al projecte que la vicepresidenta segona vol llançar, després d’ajornar-lo per la guerra a Ucraïna, un cop passin les eleccions a Andalusia –tot i que encara no ha concretat cap data–, i aquest dilluns Díaz s'ha afanyat a marcar-hi distàncies. “El procés d’escolta no té res a veure amb això [Andalusia]”, ha matisat en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Andalusia les tensions entre Podem i Esquerra Unida han sigut palpables i fins a l’últim minut. Tant és així que l’escrit que es va registrar de la coalició divendres passat no portava el logotip de Podem i la Junta Electoral d’Andalusia va deixar fora el partit lila de la confluència. Aquest dilluns l’òrgan ha reafirmat la seva decisió desestimant el recurs que havien presentat tots els partits de la coalició per “esmenar l’error”. Per Andalusia, el nom que porta la candidatura, té encara fins aquest dimarts per presentar un recurs a la Junta Electoral Central. Aquesta tarda hi ha hagut una reunió entre les direccions estatals i andaluses de Podem i Esquerra Unida i les diferències no s'han llimat. Al contrari, fonts dels liles acusen Esquerra Unida de no voler complir ara amb l'acord polític, mentre que la federació d'esquerres replica que el que volen és modificar el mètode de finançament per si Podem queda fora de la coalició en uns termes, però, que el partit lila no comparteix.

Exemple de “front ampli” per Podem

La coportaveu de Podem, Isa Serra, no ha volgut valorar l’escenari en què finalment el seu partit es quedi fora de la confluència. ¿Els membres liles que havien d’anar a les llistes ho faran com a independents? ¿Podem es presentarà en solitari? Serra no hi ha entrat, però fonts de la formació asseguren que aquesta última possibilitat no es preveu. “Buscarem totes les vies administratives per garantir l’acord polític”, han insistit fonts del partit a posteriori. El que sí que ha volgut remarcar Isa Serra ha sigut “l’acord polític” que a la pràctica significava la coalició, un pacte que per a Podem és la primera pedra i un exemple del “front ampli de Yolanda Díaz”. No ha anat en la mateixa línia la vicepresidenta segona, que no ha volgut ni valorar la polèmica administrativa del registre de la candidatura, però sí que ha admès que el que s’havia viscut a Andalusia en els últims dies no era el que ella pretenia replicar a escala estatal: “Aquestes coses són les que allunyen la ciutadania dels partits”. La mateixa Díaz va intentar mediar perquè es materialitzés divendres l’acord in extremis. La vicepresidenta segona, de fet, havia estat a Sevilla el dia abans a la Feria de Abril, des d’on va demanar “sumar”.

La ministra sí que ha valorat que formacions que fins ara era “impensable” que es miressin “a la cara”, ara vagin en una candidatura conjunta, però ha matisat que el seu projecte no va simplement d’una unió de partits, sinó que vol donar protagonisme a la ciutadania en el “procés d’escolta”, la primera fase per crear la plataforma que passa per recórrer el territori i reunir-se amb entitats i agents socials. Ara bé, els partits també hi tindran un paper i aquí és on Díaz pot topar amb Podem, amb qui la relació s’ha refredat des de ja fa setmanes.

stats