Substituir Borràs o deixar la presidència vacant, el debat que tensa el Parlament
Vox i Ciutadans insten la JEC a retirar ja l'escó a la presidenta suspesa
BarcelonaLa condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Laura Borràs ha reactivat el debat sobre qui ha de ser el nou president del Parlament. Només fer-se pública la sentència, la triple dreta ha advertit que reclamarà a la Junta Electoral Central (JEC) que intervingui i forci Borràs a deixar ja el seu escó encara que el veredicte no sigui ferm. Vox i Ciutadans ja han registrat l'escrit perquè la líder de Junts perdi la seva condició de diputat, mentre que el PP ja ha anunciat que si no marxa per si mateixa seguirà les mateixes passes. Si la JEC actua en conseqüència amb les seves peticions, la cambra catalana es veurà abocada a discutir què fa a partir d'ara i qui substituirà definitivament Laura Borràs. Una resposta per a la qual ara mateix no hi ha consens i que obre la porta a diferents escenaris que van des d'un nou candidat de Junts fins a mantenir el bloqueig o, fins i tot, a la irrupció d'un candidat d'ERC o del PSC. Un cop més, doncs, la JEC s'erigeix en espasa de Dàmocles al Palau del Parc de la Ciutadella.
Una condemna, encara que no s’executi en termes penals i fins i tot encara que no sigui ferma, ja pot comportar la pèrdua de l’escó. A partir del cas de Quim Torra el gener del 2020, la "inelegibilitat" dels condemnats (regulada a l'article 6 de la Loreg) s'ha convertit en una "incompatibilitat" sobrevinguda amb ocupar un càrrec electe des del moment en què surt la sentència. Aquest és el criteri que ha tingut en els darrers anys tant la JEC com el Tribunal Suprem –el Parlament ha perdut tots els recursos que hi ha fet. Així, un cop rebi les peticions de la triple dreta, la JEC podrà retirar-li l'escó i, per tant, també perdrà la seva condició com a presidenta del Parlament, que mantenia encara que estava suspesa des del juliol del 2022. Com que quedaria vacant el lloc, ja es podria activar l'elecció d'una nova presidència després de vuit mesos d'interinitat a la cambra en què la vicepresidenta de la mesa, Alba Vergés, ha assumit temporalment les funcions de presidenta.
El debat sobre la substitució
¿Qui seria el substitut de Laura Borràs? Ara per ara, és incert. Junts no ha aclarit encara si presentaria una nova candidatura. L'expresident Quim Torra ha defensat aquest dijous des del Parlament deixar vacant la presidència: "No em puc imaginar cap independentista ocupant-la quan li treguin l'escó". Una posició que també tenen altres dirigents afins a Borràs, com Aurora Madaula. Però també hi ha un sector del partit que promou l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, com a possible substituta.
Esquerra es limita a dir que prioritzarà un acord amb la majoria independentista, però podria presentar el seu propi candidat si no hi ha pacte. El PSC, sent el primer partit de la cambra, també pot impulsar la seva pròpia candidatura. La portaveu socialista, Alícia Romero, no ho ha descartat, encara que ha dit que no és un "objectiu" primordial del partit i, de fet, ha considerat que pertoca a ERC, Junts i la CUP fer una proposta per escollir una nova presidència, perquè són els partits que van votar Borràs. De moment, no s'ha convocat cap reunió extraordinària de la mesa del Parlament per tractar la qüestió. Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha remarcat que treballaran perquè "la presidència del Parlament no recaigui en cap cas en cap dels partits del 155".
La posició del Parlament: defensarà l’escó?
Abans d'obrir el meló sobre la nova presidència, però, què farà el Parlament si la JEC actua? En el cas de Borràs, ¿optarà presentar un recurs al Tribunal Suprem contra la retirada sobrevinguda del seu escó? Ho va fer en els casos de Quim Torra i Pau Juvillà, encara que fins ara sempre ha perdut la batalla legal. A més, en aquest cas cal tenir en compte que, malgrat que la líder de Junts ha denunciat "persecució política", la seva condemna ha estat considerada per una majoria del Parlament un cas de corrupció. La pugna política torna a estar garantida.