Poder judicial

Conde-Pumpido avisa el PP i el Suprem abans d'abordar l'amnistia: "Estan obligats a complir el que resolgui el TC"

El conservador José María Macías s'incorpora a l'òrgan de garanties

2 min
El president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, en l'acte de presa de possessió del magistrat José María Macías

MadridEn plena campanya de desprestigi del PP del Tribunal Constitucional (TC), el president de l'òrgan de garanties, Cándido Conde-Pumpido, ha demanat "respecte polític i institucional a les decisions i la independència de la institució" i ha aprofitat per recordar que "tots els poders públics estan obligats al compliment del que resolgui el Tribunal Constitucional". Aquestes paraules les ha pronunciat en un breu discurs durant l'acte de presa de possessió del nou magistrat del tribunal, el català José María Macías, que ocupa la vacant que Alfredo Montoya va deixar el 2022 per baixa mèdica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conde-Pumpido enviava així un dard enverinat al PP i al Tribunal Suprem. D'una banda, respon al líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, que aquesta setmana en una entrevista a Onda Cero assegurava que la resolució del TC sobre l'amnistia no tindrà totes les "garanties" si no s'aparten tres magistrats que considera que estan contaminats: el mateix Conde-Pumpido —es va abstenir en els recursos contra la sentència de l'1-O per unes declaracions contra el Procés que havia fet temps enrere—, l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo —ell mateix ja ha decidit abstenir-se— i Laura Díez, que havia ocupat un alt càrrec a la Moncloa.

També es pot llegir entre línies un altre missatge directe al Tribunal Suprem i, concretament, als magistrats Pablo Llarena i Manuel Marchena, que s'han negat a aplicar l'amnistia per a l'1-O. Què faran en cas que el TC concedeixi empara a Puigdemont, quan presenti recurs, i consideri que l'alt tribunal l'hauria d'haver amnistiat per malversació? Continuaran paralitzant la qüestió recorrent a Europa? És una incògnita i encara queden molts mesos per a aquest escenari, atès que el TC trigarà entre sis mesos i un any a resoldre els recursos sobre l'amnistia que es presentin. No són gaires les ocasions en què Conde-Pumpido s'expressa públicament i amb motiu de la presa de possessió de Macías ha tingut l'oportunitat de fer-ho.

"Encerts" per a Macías

En canvi, ha dedicat poques paraules al nou magistrat Macías, amic personal de Llarena i un dels principals ariets contra el govern espanyol en l'últim mandat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Li dono la benvinguda a la que, des d'avui, és la seva nova casa", li ha traslladat, després de limitar-se a resumir de manera objectiva la seva trajectòria professional. "La nostra feina pot ser, de vegades, intensa i desafiant, però l'orgull i satisfacció de treballar en defensa de la nostra Constitució i dels drets fonamentals i les llibertats públiques de tots els espanyols és vertaderament gratificant". "El TC li dona la benvinguda i li desitja els màxims encerts en la seva gestió", ha conclòs.

stats