Política30/10/2021

Els comuns i Podem ultimen un pacte de no-agressió als municipis

La confluència de l’espai s’allunya de l’horitzó immediat

BarcelonaLa tercera assemblea de Catalunya en Comú, que tindrà lloc el 20 i 21 de novembre, parteix d’una vocació lògica quan hi ha eleccions a la vista: no alimentar els conflictes interns. Aquesta voluntat porta inevitablemet a un cert to continuista, i això s’aprecia en els documents base que es debatran al conclave i que encara estan en període d’esmenes i, per tant, subjectes a canvis. La primera conseqüència d’aquest fet és que l’esperada confluència entre Catalunya en Comú i Podem s’allunya en l’horitzó. Malgrat que les relacions, segons fonts de les dues formacions, són bones, no veuen la necessitat d’obrir el meló de la reestructuració interna. Les executives s’han limitat a acordar presentar-se en coalició a tots els municipis possibles en les eleccions del 2023. Per acabar de convèncer aquells grups locals reticents i evitar que el vot es disgregui –com lamenten haver patit en els comicis del 2019–, les dues organitzacions treballen en un acord marc per no competir enlloc. Això implicaria que, si no hi ha pacte en un municipi, ni Podem ni Catalunya en Comú es presentarien a les eleccions. Per tant, el grup municipal en qüestió es veuria obligat a arribar a un acord o perdria el suport de l’organització.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord marc encara no és definitiu i les converses es mantenen obertes, però fonts de la cúpula dels dos espais es mostren disposades a rubricar-lo un cop es tanquin els serrells pendents. Fonts de Podem assenyalen que la seva militància ja va validar l’aposta en l’última assemblea ciutadana, mentre que els comuns ho han de consultar a les bases en l’assemblea de mitjans de novembre. En aquest sentit, els documents presentats a la militància –als quals ha tingut accés l’ARA– proposen el compromís de “no donar suport a candidatures que s’enfrontin als municipis”. Es tracta d’una solució a mitjà termini que evita iniciar un debat, el de l’encaix de Podem i els comuns, que desperta recels interns.

Cargando
No hay anuncios

Fonts dels comuns assenyalen que el debat sobre la confluència també s’ha aturat a l’espera que es concreti l’aposta de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, de construir un “front ampli” per a les generals. Justament, en el text a debatre s’expressa el suport a Díaz i s’insisteix que “guanyar” passa per convertir-la en la “pròxima presidenta del govern espanyol”. També reivindica les aliances europees –al maig es van integrar als Verds– per construir un “pol alternatiu” al neoliberalisme.

El text sobre la ponència política per a algunes fonts és massa “conjuntural”, marcat pels reptes immediats de l’espai, i és possible que aquesta crítica es reflecteixi en algunes esmenes. Es fa menció entre altres coses de la taula de diàleg i de l’aposta dels comuns per un model d’estat en forma de república plurinacional federal. La supressió de l’article 145 de la Constitució, que prohibeix la federació de les comunitats autònomes, és una de les concrecions d’aquest model, que també passa per una reforma del Senat i del sistema judicial per adaptar-lo a la realitat “plurinacional”. L’assemblea debatrà, a més, una proposta de modificació del reglament que defensa entre altres qüestions l’ampliació dels mandats dels òrgans de direcció de dos a quatre anys –com va avançar l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

Renovació d’òrgans

Els comuns també han d’abordar la renovació dels òrgans de direcció. Jéssica Albiach, Ada Colau i Candela López van anunciar el 9 d’octubre que es presentarien a la reelecció com a coordinadores. Segons fonts del partit, s’ha presentat a més una altra llista impulsada pel corrent federalista, a diferència de fa dos anys, quan van arribar a un acord amb la llista oficial que els garantia quatre cadires a l’executiva.

Cargando
No hay anuncios

Una altra novetat és la proposta de posar en marxa una fundació que ha de servir per a la reflexió i l’anàlisi política. Barcelona en Comú ja l’ha presentat a les seves bases. La presidiria el fins fa poc tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, i la vicepresidenta seria la sociòloga Sara Moreno. Al patronat, com ha sabut l’ARA, es preveu incorporar-hi altres figures com Ximo Balaguer, Gala Pin, Lucía Morale, Marc Parés, Teresa Fortuny, Laia Ortiz, Ramon Arnabat, Bea Martínez i Tània Corrons. Fonts coneixedores expliquen que la presentació de la iniciativa –que a més estableix la creació d’un comitè assessor– va rebre crítiques a Barcelona en Comú per la “poca transparència” amb què es va gestar.