Els comuns trenquen les negociacions amb ERC fins que es comprometi a deixar Junts fora del Govern

L'oposició burxa en la incapacitat de l'independentisme de tirar endavant la investidura

BarcelonaA menys de quinze dies de la repetició electoral —el termini per a la investidura s'acaba el 26 de maig—, les negociacions per fer president Pere Aragonès es compliquen encara més. La cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, ha anunciat aquest dijous en la sessió de control al Parlament que trenca les negociacions amb Esquerra fins que els republicans no es comprometin a fer que JxCat no entrarà al Govern ni ara ni més endavant. "Ha de triar", ha dit Albiach al vicepresident, que ha demanat als comuns que es mantinguin en la negociació per explorar "totes les possibilitats" i evitar eleccions. El moviment dels comuns compromet ERC, ja que confiava poder jugar a tres bandes —CUP, comuns i JxCat— i ara veu reduït el marge de maniobra. Tot plegat encara una mica més difícil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Albiach, la via adequada per a aquesta legislatura és un tripartit d'esquerres amb ERC, els comuns i el PSC. "Ha de decidir si vol ser un president de veritat o tutelat, si vol blindar els serveis públics o que JxCat porti Sanitat i Educació [...]. Ha de decidir si vol la taula de diàleg o no", ha expressat en el seu diàleg amb Aragonès al ple. El vicepresident ha evitat comprometre's a la petició dels comuns, ja que Esquerra manté que vol fer un govern en solitari i deixa oberta la porta al fet que Junts, la CUP o En Comú Podem hi entrin més endavant durant la legislatura. "L'aritmètica és la que és. A partir d'aquí, hem de generar consensos", ha dit l'aspirant a president. Fonts d'Esquerra intentaven rebaixar la pressió dels comuns assegurant que segueixen aspirant a asseure's amb ells sense prescindir de JxCat.

L'anunci dels comuns arriba just l'endemà de la fotografia conjunta dels tres partits independentistes en una cimera que va servir per pactar un comunicat conjunt molt genèric i posar les bases per reconduir una situació que, tanmateix, continua encallada. En el document comú, de només quatre punts, ERC, JxCat i la CUP es comprometien en sortir de la crisi, en defensar drets fonamentals, en forjar un acord nacional sobre el dret a l'autodeterminació —sense més detalls— i en assolir un espai per debatre sobre l'estratègia independentista "més enllà de la governabilitat" (sense concretar si dins o fora del Consell per la República). En tot cas, es mantenen els esculls principals: Esquerra manté la necessitat de fer un executiu en solitari i, per contra, Junts reclama el govern de coalició. Fonts de les dues parts de la negociació asseguren, ara per ara, que no tenen previst moure's dels seus plantejaments, malgrat que afirmen que no volen anar a una repetició electoral.

Si bé els comuns han fet referència a la negociació i també ho ha fet Aragonès, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ho ha evitat en la seva intervenció dins el ple. El partit de Carles Puigdemont ha preguntat al vicepresident sobre el pla de vacunació i li ha sol·licitat una auditoria externa de la Generalitat sobre la gestió de la pandèmia. Una pregunta enverinada tenint en compte que, malgrat que ells també estan al Govern, la crisi sanitària l'ha pilotat Esquerra a través de Salut. Tot i que Junts ha evitat el cos a cos amb ERC en la qüestió electoral i només el diputat Jordi Fàbregas s'ha referit a la qüestió reclamant un govern per fer la "independència", Aragonès ha volgut enviar igualment un dard als seus actuals socis de govern. Així, ha insistit a dir que han de fer "honor a la paraula" donada quan el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va valorar facilitar un Govern d'ERC en minoria.

L'oposició en bloc ha intentat que la sessió parlamentària girés exclusivament al voltant de la incapacitat de JxCat i ERC per formar govern. Té una doble virtut, ja que els serveix per desgastar el binomi que dirigeix l'actual Govern en funcions i, alhora, els permet preparar el terreny per si cal tirar-se de cap a una nova campanya electoral. Qui sembla sentir-se més còmode en aquest escenari és el PSC, que ja va guanyar les últimes eleccions, viu en un cicle electoral a l'alça i té dret a pensar que, si es torna a les urnes, podria augmentar suports. Així, el líder dels socialistes a la cambra, Salvador Illa, ha recordat que aquest divendres es compliran tres mesos de les eleccions sense que l'independentisme hagi aconseguir desfer l'embolic en què es troba. Davant d'aquest escenari, ha reclamat a Aragonès que faci un pas "al costat" i faciliti una investidura del PSC. "Anem plegats, sense retrets i sense vetos", ha dit. Però si cal descartar un escenari és el d'ERC facilitant una investidura dels socialistes. Els republicans s'han imposat la divisa de no voler cap relació amb el PSC i, si no troben la manera d'investir Aragonès, tornaran a les urnes.

També es comença a fer evident que els partits ja treballen internament amb quines expectatives electorals compten totes les parts. És temps en què les formacions esperen que els mitjans publiquin enquestes, d'encarregar les pròpies enquestes internes i de fer anar amunt i avall els trackings electorals per començar a detectar les tendència de vot de la ciutadania. En aquest terreny s'ha mogut Vox, que no ha dissimulat que si hi ha avançament electoral esperen fer un salt exponencial com el que ja van fer amb la repetició electoral de les eleccions espanyoles del 2019. Així ho ha deixat clar el diputat d'extrema dreta Joan Garriga en aquest advertiment a ERC i JxCat: "Posin-se d'acord en formar govern perquè si al juliol hi ha eleccions serem la tercera força". Cs i el PP no tenen, ni de bon tros, els mateixos auguris, però també han intentat treure rèdit de la paràlisi política a Catalunya i han assegurat que, si es torna a les urnes, s'ho prendran com una nova oportunitat per restar suports a l'independentisme: "Per derrotar el monstre d'odi que titlla de botifler qui discrepa".

El clam de l'ANC i Òmnium

Si una part del constitucionalisme no veuria amb mals ulls tornar a les urnes, les entitats sobiranistes remen en la direcció contrària. Aquest dijous han tornat a fer un clam per evitar una repetició electoral. L'ANC va pujar el to de les seves advertència avisant que, si JxCat i ERC no arribaven a un acord, l'entitat no participarà més en cap taula amb aquest dos partits. "Tots els partits han de cedir", ha diagnosticat. També el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha cridat a refer la unitat: "No ens podem permetre el luxe de no arribar a grans acords i consensos".

El conseller Damià Calvet i el vicepresident del Govern Pere Aragonès.

stats