Els comuns s'integren als Verds europeus

Els membres de la formació europea n'han validat la candidatura

Jéssica Albiach i Ada Colau la nit del 14-F
29/05/2021
3 min

BarcelonaQuatre anys després de la seva fundació, Catalunya en Comú s'ha decantat per seguir els passos d'ICV i incorporar-se al Partit Verd Europeu. Aquest dissabte la formació europea ha culminat el seu congrés i, entre els diferents punts de l'ordre del dia, ha debatut l'admissió dels comuns en el si de la formació, que s'ha validat per gairebé unanimitat (amb el 99% dels suports). De moment, el partit ha entrat com a "membre candidat", el primer pas per recórrer el camí per convertir-se en membre de ple dret si supera tots els tràmits. Fins ara els dos partits de referència que els Verds europeus tenen a l'Estat són Equo –que en els últims comicis estatals ha concorregut amb Més País– i fins fa poc ICV, tot i que ara n'ha agafat el relleu Esquerra Verda, el partit amb què s'ha refundat la formació ecologista ofegada pels deutes i en ple concurs de creditors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els últims dies, representants dels Verds europeus han visitat el territori català per reunir-se amb dirigents dels comuns, però també amb representants d'Esquerra Verda i Equo per lligar-ne, precisament, el seu aval. "Volem enfortir el nostre projecte comú i ser una força capdavantera per ajudar a portar l'onada verda a Europa", ha defensat una de les tres coordinadores de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, en la seva intervenció a l'assemblea. Per què fan el pas ara els comuns? Fonts de la formació ho emmarquen en un "procés de maduració" del partit que ha culminat per assumir l'espai verd com una de les prioritats en la seva agenda política. De fet, després de les eleccions del 2019, l'executiva dels comuns ja va aprovar que l'eurodiputat Ernest Urtasun es mantingués al grup dels Verds del Parlament Europeu. Dos anys després, han fet un pas més i han començat el procés d'integració orgànica al partit.

L'entrada dels comuns als Verds suposa l'assumpció de tots els principis polítics basats, principalment, en l'economia verda. Fa poc més d'un mes, la mateixa Albiach deia en una entrevista a l'ARA que els Verds eren el "referent" de Catalunya en Comú a nivell europeu i emmarcava el naixement d'Esquerra Verda –que va generar alguns recels en el si dels comuns– en una clau "instrumental" per mantenir la vinculació amb la formació europea. "Esquerra Verda ara compleix aquesta missió fins que Catalunya en Comú passi a formar-ne part, això requereix temps", explicava. Un camí de dos anys, concretament, tal com estableixen els estatuts del Partit Verd Europeu. "Podem fer aquesta funció instrumental, però volem definicions clares", apunten fonts d'Esquerra Verda. És a dir, que hi hagi una "definició ideològica" nítida dels comuns que s'acosti als principis del Partit Verd Europeu.

Catalunya en Comú passa a ser oficialment "membre candidat" i tindrà una sèrie de drets, com ara participar en les discussions polítiques, però no en les votacions. Ara bé, el partit referent a Catalunya continuarà sent Esquerra Verda. Aquests dos anys de marge serviran per "integrar" els comuns a l'estructura del Partit Verd Europeu i també en el seu "pla de treball", apunten fonts de Catalunya en Comú. Si els comuns acaben culminant tot aquest procés, s'haurà de veure en quin dels dos partits –els comuns o Esquerra Verda– recaurà llavors la representativitat d'aquest espai a Catalunya, perquè en principi només hi pot haver un partit de referència per a cada país –tot i que al conjunt de l'Estat s'ha acceptat que n'hi hagi dos: Equo i Esquerra Verda–. Tot apunta, però, que el camí que comença aquest dissabte és a la pràctica un traspàs de representativitat d'Esquerra Verda als comuns.

La disgregació de l'esquerra entre partits europeus

Tot i que Catalunya en Comú ha decidit seguir els passos d'ICV i acostar-se als Verds europeus, el seu company de viatge a l'Estat i també a Catalunya, Podem, no ho ha fet. De fet, el partit lila forma part del grup de l'Esquerra Unitària –que ara ha canviat el nom per The Left– al Parlament Europeu, a diferència de l'eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun, que és el vicepresident del grup dels Verds a l'Eurocambra. Podem, però, no forma part de cap partit europeu, tot i que en un inici el líder de la formació, Pablo Iglesias, s'havia acostat al projecte del grec Yanis Varufakis, que en els últims comicis europeus no va aconseguir representació parlamentària.

Els comuns tampoc compartiran ni grup ni partit amb EUiA ni tampoc amb Esquerra Unida i el Partit Comunista d'Espanya, les formacions d'on prové la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Tots tres formen part del partit de l'Esquerra Europea, que engloba formacions anticapitalistes, socialistes i comunistes del continent. Paral·lelament, els eurodiputats de Podem, Esquerra Unida i també EH Bildu formen part del grup de The Left al Parlament Europeu. En canvi, als Verds (que comparteixen espai a l'Eurocambra amb l'Aliança Lliure Europea) hi està integrat l'únic eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun, i també els representants d'ERC.

stats