Els comuns es neguen a seguir negociant amb el Govern fins que no s'aparqui definitivament el Hard Rock

Albiach diu que és una "condició imprescindible" per negociar les partides dels comptes del 2024

Jéssica Albiach al Parlament.
4 min

BarcelonaEls comuns mantenen el pols al Govern pel Hard Rock. Si el Govern no descarta definitivament el macroprojecte al Camp de Tarragona, tombaran els pressupostos. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha avisat aquest dimarts que no negociaran les partides dels pressupostos del 2024 fins que l'executiu català no aparqui per sempre l'aprovació del pla director urbanístic del complex a Salou i Vila-seca, un compromís assumit pel Govern amb el PSC l'any passat. "És una condició imprescindible", ha dit Albiach en roda de premsa. Això complica encara més la quadratura dels suports als comptes després del pacte d'ERC i el PSC, perquè no tiraran endavant sense l'abstenció o el vot favorable dels comuns si l'executiu no busca un soci alternatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document que firmaran aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, no diu res del pla urbanístic del Hard Rock. Tot i això, els socialistes insisteixen que tenen garanties que el pla urbanístic veurà la llum, i Aragonès va confirmar que la seva tramitació urbanística continuarà, després d'assumir-ho com a condició inevitable per revalidar l'acord amb el PSC aquest any. La negociació amb els comuns està a hores d’ara enrocada, tot i que l'equip negociador, liderat pel diputat Joan Carles Gallego, continuarà assistint a les reunions amb l'executiu. Fonts del grup afirmen que hi aniran a "escoltar" les propostes del Govern sobre els temes sectorials. "No perdem l'esperança fins a última hora", ha afegit Albiach a la roda de premsa. El límit seran les votacions al Parlament.

El Govern no es mou

Per ara, el Govern descarta moure's i ha recordat que els comuns van donar suport a anteriors pressupostos amb el Hard Rock viu. "Els comuns no poden dir que no als pressupostos més socials de la història", ha dit la portaveu, Patrícia Plaja. Per la seva banda, Albiach ha avisat que "no és coherent" incrementar les partides de salut i seguretat perquè es dediquin a combatre la ludopatia i la delinqüència que, a parer seu, comportarà un projecte que vol convertir Catalunya en "Las Vegas low cost". També ha argumentat que, si aquest any han situat el pla director com a línia vermella, és perquè la seva aprovació està "a punt de prosperar" i per l'emergència per sequera.

Si l'executiu no es mou, ¿els comuns mantindran el veto? Els vuit diputats del grup sostenen que no cediran i que, arribat el cas, podrien presentar una esmena a la totalitat. "Si el Govern ho vol evitar, ja sap què ha de fer", ha avisat Albiach, que ha dit que "pot agradar més o menys" però que els comuns "tenen paraula". Des del Parlament, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, els ha reclamat "responsabilitat" i ha defensat que el Hard Rock és un projecte que "ve de lluny" i al qual, a més, no s'hi fa esment en el pacte entre PSC i el Govern presentat avui.

La moratòria és una opció?

En els últims dies, els comuns havien posat sobre la taula la possibilitat d'aplicar una moratòria al Hard Rock mentre duri l’emergència per sequera aquest 2024. Sobre aquesta possible via, Illa ha admès que no hi ha cap projecte que quedi al marge de les restriccions per la sequera, però "en els llocs on n’hi hagi". No és el cas del Camp de Tarragona, on per ara no hi ha problemes de manca d’aigua. Per la seva banda, Albiach no ha volgut pronunciar-se sobre si una possible moratòria resoldria el trencaclosques dels pressupostos, però sí que ha replicat a Illa que l'Ebre ha perdut el 50% del seu cabal en els últims 25 anys.

Més enllà del Hard Rock, Albiach ha considerat "insuficient" l'acord del Govern i el PSC i ha demanat més ambició en polítiques d'habitatge —amb 1.000 milions d'euros i una regulació dels lloguers de temporada—, recursos per a la sisena hora a l'escola pública i les beques menjador i reforçar les renovables i la xarxa de trens, entre d'altres.

Junts i la CUP, contra el pacte

L'acord entre socialistes i ERC ha enfurismat Junts i la CUP per raons diferents: pel "sucursalisme" i pel model de país. D'una banda, la portaveu juntaire, Mònica Sales, ha titllat el pacte d'"intercanvi de cromos" que "prioritza l'interès dels partits a l'interès de país": "Té una actitud sucursalista", ha lamentat. Sales ha subratllat que mentre el Govern només s'ha reunit en tres ocasions amb ells, ho ha fet 15 vegades amb el PSC, i ha criticat "el desori" de què és "còmplice" el PSC. A més, ha retret que l'acord "no prevegi" mesures per enfortir el català ni per internacionalitzar Catalunya. Això no els fa tallar en sec les converses pels comptes, mentre esperen la resposta a les més de 100 mesures que van plantejar i que, per ara, només han tingut un retorn "parcial".

Per la seva banda, la CUP ha acusat l'executiu d'haver "llançat per la borda la legislatura" aferrant-se al PSC "més a la dreta". Davant d'això, ha allargat la mà als comuns per fer "un dic de contenció contra els macroprojectes". El portaveu dels anticapitalistes, Xavier Pellicer, ha demanat "fer valer la força" davant el Govern i ha traslladat una oferta formal de reunió als de Jéssica Albiach per evitar que ERC i el PSC tirin endavant el Hard Rock, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport del Prat, que aquests comptes no eviten. Tot i que ha lamentat que els republicans hagin optat pels socialistes, també ha assenyalat que encara cal un altre partit i que, per tant, és possible evitar aquesta "deriva" amb una actitud ferma en defensa de "polítiques d'esquerres" —informa Roger Palós.

stats