Els comuns confien esquivar el desgast de la crisi reial
Consideren que el cas pot passar més factura al PSC que a ells
BarcelonaDes que el 3 d’agost el rei emèrit va anunciar la seva fugida, els comuns han intentat marcar perfil propi i desvincular-se completament de la gestió que ha fet el PSOE de la crisi reial. Tant és així que ja fa uns dies van anunciar una bateria de mesures per presentar al Congrés -sense consensuar amb els socialistes- que haurien de servir per intentar “controlar” i millorar la “transparència” de la monarquia. Dirigents de Catalunya en Comú han carregat des de l’inici contra Joan Carles I i han demanat obrir el debat sobre el model d’estat. Sense anar més lluny, ho va fer en el ple del Parlament del 7 d’agost la líder dels comuns a la cambra, Jéssica Albiach. Tot plegat, una gesticulació que pretén evidenciar que el partit és fidel als seus principis republicans, malgrat compartir executiu amb un soci que hauria pactat la fugida del monarca emèrit.
Des que va esclatar l’escàndol de corrupció que involucra Joan Carles I en el cobrament de comissions il·legals per la construcció de l’AVE a la Meca, els socialistes han decidit posicionar-se a favor de mantenir l’ statu quo i fer valer els valors del pacte constitucional del 1978 per sobre dels republicans. El PSOE s’ha oposat fins a tres vegades a obrir una comissió d’investigació al Congrés sobre el rei emèrit, mentre que Unides Podem hi ha votat sempre a favor. Però, amb la fugida de Joan Carles I, les divergències entre els dos socis de govern s’han accentuat fins al punt que el mateix vicepresident segon, Pablo Iglesias, va arribar a plantejar que era el moment de convocar un referèndum sobre si Espanya havia de ser una monarquia parlamentària o una república. Una possibilitat que el president espanyol, Pedro Sánchez, va descartar des del minut zero.
Tot i la contradicció que suposa formar part d’un govern espanyol que defensa la Corona, els comuns creuen que la crisi reial no els passarà factura electoralment i que, malgrat les crítiques d’alguns sectors independentistes, han aconseguit desmarcar-se del PSOE. Precisament, algunes veus de Catalunya en Comú i també de Podem consideren que la gestió dels socialistes acabarà perjudicant el PSC i no a ells de cara a unes futures eleccions catalanes. “La seva posició és insostenible”, afirma a l’ARA un membre de la formació lila, que coincideix amb altres veus de Catalunya en Comú que creuen que aquesta crisi reial pot danyar més electoralment els socialistes catalans que no pas el seu partit. “Creiem que la gent valorarà que per primera vegada un vicepresident del govern posi en qüestió el cap de l’Estat”, afirma una altra veu dels comuns. Ho rebla un membre de la direcció, que assegura que el votant socialista català “no entén” l’actitud del PSOE. I, en aquest sentit, tot i que algunes veus neguin que amb la campanya iniciada contra la monarquia vulguin fer forat en l’electorat del PSC, el cert és que hi ha altres membres de la formació que sí que veuen l’oportunitat d’esgarrapar algun vot de socialistes desencantats.
No descarten més mesures
Més enllà del malestar que pugui generar a les files del PSOE la posició d’Unides Podem sobre la monarquia, algunes de les iniciatives de reforma anunciades fa dues setmanes continuen endavant i els comuns ja han registrat la proposta per derogar el delicte d’injúries a la Corona. Fonts de la formació, a més, asseguren que estan estudiant si presentar alguna proposta més. El que no es planteja el partit d’Ada Colau és trencar el govern de coalició. Fonts de la formació asseguren que les seves bases prefereixen continuar mantenint el pacte de govern per pressionar el PSOE des de dins que no pas trencar-hi. De fet, segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), gairebé un 80% dels enquestats que són votants dels comuns aproven la gestió del govern de coalició.