Pressupostos catalans

Els comuns fan pinya amb el projecte de Yolanda Díaz per a les generals

Colau defineix el projecte com a "imparable" i crida a sumar esforços: "No hi sobra ningú"

BarcelonaL'inici de la tercera assemblea de Catalunya en Comú aquest dissabte al matí marca un cap de setmana atapeït per a la formació liderada per Jéssica Albiach, immersa en les negociacions sobre els pressupostos amb el Govern. La direcció de la formació presenta a la militància l'estratègia política de l'espai de cara al 2023, que les bases han de ratificar, en unes jornades marcades per l'aposta dels comuns d'aglutinar forces al voltant del projecte polític de la vicepresidenta Yolanda Díaz per a les generals, que el cap de setmana passat va començar a prendre forma en un acte a València amb dirigents dels comuns, Compromís, Més Madrid i el Moviment per la Dignitat i la Ciutadania de Ceuta. Justament l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també va ser en aquell acte, ha donat el tret de sortida a l'assemblea abanderant la qüestió, assegurant que aquesta suma de forces és "imparable" i fent una crida a sumar esforços en aquest "nou projecte": "No hi sobra ningú".

Cargando
No hay anuncios

"La millor manera de guanyar l’extrema dreta és governant", ha reivindicat per la seva banda Jaume Asens, que lidera el grup d'Unides Podem al Congrés: "Hem de construir un nou projecte que no deixi ningú enrere". En un missatge a la militància, ha advertit: "Us necessitem a vosaltres, a tots els activistes, a tots els comuns, perquè una organització que és exclusivament una organització de càrrecs electes està destinada a morir". Aquesta aposta per una plataforma conjunta es veurà reforçada en la clausura de les jornades, demà al migdia, en què es repetirà la fotografia d'un espai amb representació de diverses formacions d'esquerres. Així, seran a Barcelona Yolanda Díaz; el ministre de Consum, Alberto Garzón, i Ariadna Oltra, a més de Jéssica Albiach i Ada Colau. Després de la polèmica pel fet que Podem no fos a l'acte del cap de setmana passat a València, aquest cop el partit lila sí que hi tindrà presència. Hi serà la número dos de Podem, la secretària d'organització, Lilith Verstrynge, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, hi enviarà un vídeo.

Justament, Catalunya en Comú proposa en els documents enviats als inscrits -i que es ratificaran al final de l'assemblea- un pacte de no-agressió amb Podem de cara a les municipals, que implica que les dues formacions no puguin fer-se la competència als comicis. Amb tot, l'espai allunya la idea de la confluència que sí que defensaven a principis d'any. En el text que han de votar les bases, també es planteja una proposta de modificació del reglament que defensa entre altres qüestions l’ampliació dels mandats dels òrgans de direcció de dos a quatre anys. En paral·lel, l'assemblea també ha de servir per refermar el lideratge de Colau, Albiach i l'exalcaldessa de Castelldefels Candela López al capdavant de la coordinadora nacional de Catalunya en Comú: no hi haurà sorpreses en aquest flanc, ja que no s'ha presentat cap candidatura alternativa, després que la llista oficialista arribés a un acord amb el grup Federalistes, com va saber l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dissabte la formació ha aprovat a més sis resolucions polítiques, una de les quals exigeix que Joan Carles I respongui davant la justícia o el Congrés de Diputats per presumptes casos de corrupció que l'afecten, i denuncia "el paper obsolet de la monarquia borbònica". "Que no torni a passar que el PSOE s'equivoqui quan es voti investigar la casa reial", ha reivindicat el diputat al Congrés Joan Mena al defensar el text.