ELECCIONS 2019
Política02/05/2018

Els comuns busquen unificar-se al territori per a les municipals

Dissabte aprovaran un document base per a totes les candidatures

Ot Serra
i Ot Serra

Barcelona“Hi ha la voluntat de construir candidatures amb una marca que sigui reconeixible en totes. Però cada localitat és el seu món i també s’ha d’estar obert a la generositat”. Amb aquestes paraules Xavier Domènech resumia en una entrevista a l’ARA la setmana passada les intencions de Catalunya en Comú de cara a les eleccions municipals de l’any vinent. En ple procés de desplegament pel territori, amb la renovació de càrrecs orgànics prevista per abans de l’estiu i la confluència amb Podem encarrilada, els comuns ja han començat a treballar com han de ser les candidatures que aspirin a les alcaldies dels municipis catalans. En algunes ciutats el 2015 ja es va aconseguir bastir confluències “del canvi”, però en d’altres l’esquerra transformadora es va presentar fragmentada o coalitzada amb formacions que no formen part pròpiament de l’espai de CatComú. Ara el seu objectiu és que el paraigua del nou partit sigui visible a tot el territori.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, treballaran a partir d’un document elaborat per l’àrea de municipalisme i que presumiblement s’aprovarà en la reunió de la coordinadora de la formació d’aquest dissabte. Segons ha pogut saber l’ARA, es tracta d’un decàleg que conté els eixos bàsics que han de compartir les candidatures dels comuns a cada municipi. Aquests principis van des d’impulsar polítiques “per al bé comú” i en benefici de la justícia social, fins al compromís amb la feminització de la política i la participació de la ciutadania, passant per la voluntat d’obrir-se a candidatures àmplies que incloguin representació dels moviments socials.

Cargando
No hay anuncios

Autonomia a cada municipi

“Els objectius i les pràctiques van abans de les sigles”, afirma a l’ARA Susanna Segovia, responsable de l’àrea de municipalisme de CatComú, que deixa clar que les línies mestres del document que s’aprovarà són les que marcaran amb quines formacions polítiques s’intentarà confluir per concórrer als comicis. Tanmateix, de manera autònoma en moltes localitats ja s’han iniciat els contactes, sobretot en aquells on ja hi ha un espai consolidat des del 2015, com és el cas de Barcelona, Terrassa o Vilafranca, on les forces que integren els comuns ja es van unir el 2015.

Cargando
No hay anuncios

A CatComú hi ha força consens que “no té sentit” que als propers comicis s’hi presentin candidatures diferents que representin un mateix espai, per bé que admeten que homogenitzar tot el territori és pràcticament impossible. “Pot passar que en algun lloc Iniciativa o Esquerra Unida vagin separats”, reconeix una dirigent ecosocialista implicada en la política municipal. A Sabadell, per exemple, Unitat pel Canvi respon a la lògica que els comuns volen als municipis, i en les pròximes eleccions canviaran de nom per evidenciar que el seu paraigua és el de CatComú. A l’Ajuntament, però, hi ha una altra plataforma, Guanyem Sabadell, representada per dos regidors escindits d’EUiA, que caldrà veure si també s’integra al nou espai.

Badalona, la tercera ciutat del país, és un dels llocs clau on “l’objectiu número u és que no torni Albiol”, assegura Segovia. Guanyem Badalona en Comú -integrada per un sector de Podem i la CUP- va llançar una proposta a ERC i ICV, les altres forces de govern, per concórrer juntes, però els republicans prefereixen fer-ho en solitari. Les motxilles de cadascú pesen força, i que els ecosocialistes acceptin la confluència pot ser una empresa difícil tenint en compte els retrets en la campanya electoral anterior. Davant els múltiples escenaris, CatComú ha trepitjat l’accelerador a les grans ciutats, a l’àrea metropolitana i en aquells municipis on ja governa.

Cargando
No hay anuncios

És el cas de Movem Castelldefels -que es podria decantar per mantenir el nom- i ICV al Prat del Llobregat, que picaran a la porta de Podem, fragmentat en moltes candidatures diferents fa tres anys. El lideratge de Xavier Domènech al partit lila hauria de facilitar l’entesa, però en determinats llocs la militància s’hi podria resistir. S’albiren altres fronts difícils, com al Papiol, on el 2015 Sumem va crear una llista conjunta d’ICV i el PSC.