Colau serà alcaldessa amb el PSC i vots de Valls

El 71,43% dels participants en la consulta dels comuns avalen aquesta via i els socialistes s’hi sumen

Ada Colau: “Hem demostrat que  posar ordre al turisme era beneficiós per a l’economia”
Maria Ortega
14/06/2019
4 min

BarcelonaAda Colau tornarà a aixecar aquest dissabte la vara d’alcaldessa de Barcelona. Després de tres setmanes de negociacions -i de molts silencis-, els comuns van confirmar divendres que tiraran endavant un pacte de govern amb el PSC i que confien rebre, en la votació d’investidura, els tres vots que els falten per a la majoria. Els que, previsiblement, dipositaran a l’urna com a mínim la meitat dels sis regidors del grup que encapçala l’ex primer ministre francès Manuel Valls, els tres que no militen a Cs. Si no hi ha girs inesperats, Colau tornarà a travessar avui la plaça de Sant Jaume, on aquest cop no es preveu que faci cap discurs, i serà rebuda ja com a alcaldessa pel president de la Generalitat, Quim Torra. La imatge tindrà, però, moltes diferències respecte a la de fa quatre anys. Llavors Colau, després de reclamar als barcelonins que la fessin fora si no feia el que havia dit que faria, es va fer les primeres fotografies com a alcaldessa havent rebut el suport de tres forces progressistes: ERC, el PSC i un dels tres regidors de la CUP van fer possible la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dissabte serà investida en un clima de tensió amb ERC, que va ser la força més votada a les urnes i ja acariciava l’alcaldia, i amb els vots d’una formació com la de Valls. A la Generalitat no la rebrà Artur Mas com la primera vegada, sinó Torra. I la plaça s’omplirà de partidaris de Colau, però també de persones que volen evidenciar el seu suport al cap de files de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, que ha pogut sortir de la presó de Soto del Real per recollir l’acta de regidor.

Les bases dels comuns, en qui la direcció del partit havia fet recaure la decisió final dels pactes, van abraçar divendres de forma clara l’opció que ja els havien assenyalat com a preferida: la de mantenir l’alcaldia com a element fonamental i fer-ho a través d’un govern bipartit amb el PSC i d’acceptar com un mal menor els vots que Barcelona pel Canvi - Cs els oferia “gratis”. El 71,43% de les 4.042 persones que van participar en la consulta van donar suport a aquesta via, mentre que 1.155, el 28,5%, preferien pactar amb ERC encara que això suposés renunciar a l’alcaldia. La participació, d’un 40%, va ser lleugerament més alta que la que hi va haver quan els comuns van decidir expulsar el PSC del govern municipal.

L’últim cartutx

El resultat de la votació és definitiu. I, per tant, els comuns desatenen ja qualsevol oferta a la desesperada d’ERC. “La gent de Barcelona en Comú mereix respecte”, defensava Colau en referència a la proposta d’última hora del candidat d’ERC, Ernest Maragall, d’explorar una alcaldia compartida. Al matí, el republicà havia instat la candidata dels comuns a abandonar la via PSC-Valls i asseure’s a parlar amb ell “posant el comptador a zero” i va arribar a plantejar que cadascú ostentés l’alcaldia durant dos anys. Maragall va fer la proposta després que Colau negués en una entrevista a TV3 que aquesta opció hagués estat mai sobre la taula i insistís que l’alcaldia havia sigut el punt que havia fet decantar la decisió del seu partit a favor del PSC.

ERC va cremar així el seu últim cartutx. Però no hi va haver marge per a especulacions. Els comuns van tallar aviat aquesta via ja inimaginable. La número tres de la llista, Janet Sanz, va assegurar que no hi havia res a valorar perquè no s’havia fet cap proposta concreta en aquest sentit. Colau, ja amb els resultats de la consulta a les bases a la mà, va acusar els republicans d’intentar, amb aquesta maniobra, incidir en el resultat de la votació que llavors estava en marxa. “Tant de bo ERC hagués consultat la proposta del tripartit a les seves bases. Potser avui no seríem aquí”, va lamentar Colau, que, tot i així, va reiterar que manté la “mà estesa” als republicans, que el seu grup seguirà treballant amb la idea d’aquest tripartit i que tindrà ERC com a soci preferent per tirar endavant els seus projectes.

La ferida, però, és profunda. El portaveu de l’equip negociador dels republicans, Robert Fabregat, ja avisava ahir que, quan es conformi la investidura de Colau, s’obrirà un “període de desconfiança” entre les dues formacions que afectarà el funcionament del consistori. ERC creu que ha quedat clar que “l’únic important per a Colau” era la cadira. Ahir, tot i així, els republicans es resignaven encara a tirar la tovallola i demanaven esperar a veure el resultat del ple. En nom de la formació de Valls ningú no va voler confirmar com votaran els seus sis regidors, tot i que van deixar clar que compliran amb el compromís assolit. Res fa pensar, doncs, que el ple pugui acabar amb un resultat diferent de l’esperat.

El PSC, al seu torn, remarcava que el suport a la investidura s’ha de traduir en un govern “paritari” entre comuns i socialistes, que és de fet el que ja els ha ofert Colau, i va tancar-se a la possibilitat que l’acord acabi derivant cap a un tripartit com voldrien els comuns. “Aquest serà un govern bipartit per als quatre anys i, per tant, el compromís amb els nostres electors ha d’estar per damunt de tot, per no supeditar-lo al Procés, i això el fa incompatible amb la presència d’ERC”, va defensar el socialista Jaume Collboni. Barcelona tornarà a tenir un govern a dos entre PSC i BComú.

stats