Zapatero estén a totes les comunitats el permís per refinançar el deute
La pressió dels barons autonòmics del PP i PSOE forcen l'executiu a esvair qualsevol dubte de tracte de favor a Catalunya
Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El govern espanyol autoritzarà totes les comunitats autònomes que ho demanin a refinançar el seu deute. Durant tot el dia la majoria de comunitats autònomes i alcaldes com el de Madrid van denunciar un suposat tracte de favor a Catalunya, després que el president Mas obtingués el permís de Zapatero per emetre deute per valor de 2.500 milions d'euros. De fet el govern espanyol no ha aprovat encara l'emissió de deute, i està condicionada a un fort ajust i un pla antidèficit per tancar 2011 amb un dèficit de l'1,3%. Tot i això, la sospita que Zapatero bescanviava aquest permís a canvi dels vots de CiU va fer aflorar els tradicionals recels anticatalans per tota la geografia espanyola.
Algunes de les reaccions més airades han sortit de les comunitats autònomes d'Aragó, Madrid, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, la Rioja, Múrcia, Navarra i Cantàbria. L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, ha subratllat que "abans d'ahir el govern espanyol va rebutjar" una petició d'augmentar el deute de Madrid. Segons ell, el gest es fonamenta en "raons polítiques".
La vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado, ha defensat que l'acord no suposa donar un tracte de favor a Catalunya. "Quan estigui aprovat l'acord del Consell de Política Fiscal i Financera, Catalunya es podrà endeutar igual que Múrcia o Castella-La Manxa", ha afirmat durant la sessió de control del Senat. El PP ha demanat la seva dimissió per considerar que el pacte suposa "una falta de lleialtat" a la resta d'autonomies i sense una autorització per part del Ministeri d'Economia.
Una bufetada a la regió de Múrcia
Un editorial del rotatiu murcià La Verdad ha qualificat de "bufetada" la decisió de Zapatero per "tornar a demostrar una vegada més l'asimetria del govern autonòmic, que es trenca una i una altra vegada per els mateixos costats, sempre en benefici d'aquelles comunitats amb major pes polític en termes de vots o possibles aliances parlamentàries". El president de la comunitat autònoma, Ramon Luis Valcárcel (PP), s'ha afanyat a demanar una reunió urgent amb Zapatero per "desbloquejar" la prohibició de contraure més deute que s'aplica a Múrcia però no a Catalunya.
D'altra banda, la reacció del president castellanomanxec, José María Barreda (PSOE), ha estat de recordar que, segons la constitució, tots els espanyols són iguals davant la llei i ha donat per fet que el govern espanyol "tractarà de la mateixa manera totes les comunitats" i no atorgarà privilegis a cap d'elles.
De la seva part, el vicepresident segon de la Junta de Castella i Lleó (PP) ha acusat Zapatero de saltar-se "òrgans col·legiats" com el Consell de Política Fiscal i Financera i ha opinat que és "intolerable que es permeti contraure deute a uns i no a uns altres, quan totes les comunitats estan travessant una crisi brutal de les seves finances". Mentrestant, el president de la Rioja, Pedro Sanz, ha parlat d'un tracte discriminatori per part de Zapatero que va en funció "de l'interès partidista, electoral o oportunista". En la mateixa línia, el càntabre Miquel Ángel Revilla ha dit que el Parlament s'ha convertit "en un mercat persa" on els nacionalistes van a "estirar al corda".
Resposta de la Generalitat
El portaveu del Govern i secretari general de Presidència, Francesc Homs, ha lamentat els atacs "El que se'ns permet fer, el que es va discutir ahir, el que es va plantejar per part de Catalunya no és res més que allò que se'ns deu", ha subratllat Homs.