En Comú Podem renuncia a donar batalla a la mesa per tenir grup propi al Congrés
Opta per formar ja el "grup confederal" amb Podem i assegurar-se quotes de presència. Els diputats d'En Marea i els valencians s'hi integraran quan la mesa, controlada pel PP i C's, els ho negui
MadridEn Comú Podem ha optat pel realisme i ha renunciat a sol·licitar a la mesa del Congrés un grup parlamentari propi, tal com va intentar a la legislatura anterior. "Vista la composició de la mesa" [on el PP i Ciutadans tenen la majoria], els comuns afirmen que han optat per registrar aquesta mateixa tarda el grup parlamentari "confederal" amb Podem. D'aquesta manera eviten, segons fonts de la formació, rebre un cop de porta de la mesa i haver-se d'afegir després a un grup parlamentari ja constituït en el temps de "subsanació" d'incidències. En el seu cas seria el grup de Podem.
La mesa farà prevaldre el criteri de la passada legislatura segons el qual, i malgrat que les confluències com En Comú Podem, A la Valenciana o En Marea són coalicions amb personalitat pròpia i compleixen els requisits de diputats i percentatges, no poden tenir grups parlamentaris diferenciats dels de Podem perquè no s'hi van enfrontar electoralment el 26-J.
Malgrat que la petició de grup està condemnada al fracàs, A la Valenciana (els 9 diputats de Compromís, Podem i IU) i els gallecs d'En Marea sí que han demanat durant les darreres hores a la mesa que presideix la popular Ana Pastor poder formar un grup parlamentari diferenciat. Si els ho neguen en la reunió de demà, la coalició gallega anirà a parar al "grup confederal" de Podem i els valencians es dividiran: els quatre diputats de Compromís aniran, de nou, al grup mixt, i els cinc de Podem, al grup liderat per Pablo Iglesias sense veu pròpia. Valencians i gallecs ja han avisat que aniran al Tribunal Constitucional si la mesa els nega a ells el grup parlamentari i, en canvi, el concedeix al Partit Demòcrata Català, que no supera el 15% dels vots necessaris segons el reglament a dues de les circunscripcions on s'ha presentat (Barcelona i Tarragona) ni al conjunt de Catalunya. El PP i el PSOE tenen, però, voluntat de deixar que els exconvergents es constitueixin com a tal.
Igual que en la legislatura anterior –quan En Comú Podem sí que va batallar a la mesa, que també era de majoria conservadora pel grup–, el caràcter "confederal" de l'agrupació de diputats que es forma assegura a En Comú Podem torns d'intervenció en tots els debats repartint-se el temps amb Podem i la resta de confluències, possibilitat de votar de forma diferenciada, quotes en la iniciaitiva legislativa i la condició de portaveu adjunt per Xavier Domènech. En Marea espera tenir els mateixos drets quan s'hi integri.