ELECCIONS ESPANYOLES
Política28/11/2015

En Comú Podem defensa el referèndum vinculant

El programa inclou l’exercici de l’autodeterminació abans d’iniciar processos constituents a l’Estat

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaA la primera i sense matisos. A diferència de Podem, que va haver d’esmenar el seu programa electoral per aclarir el suport a un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, la coalició catalana d’En Comú Podem -formada per Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA- ha inclòs entre les seves propostes la defensa nítida d’un referèndum que, a més, ha de ser “políticament vinculant i el mandat democràtic del qual efectiu”. Segons el programa de la candidatura, que es presentarà demà i al qual l’ARA ha tingut accés, aquest “referèndum sobre el futur polític de Catalunya, amb plenes garanties democràtiques”, ha de ser el primer pas abans de definir quin “model de país” es vol construir.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, la coalició d’esquerres defensa que l’“exercici del dret a l’autodeterminació” ha de tenir lloc “en el marc d’un procés deliberatiu lliure, amb un debat serè i seriós sobre la pluralitat d’opcions” pel que fa a l’encaix amb l’Estat. Tot i això, aquest referèndum hauria de ser binari per decidir si els catalans volen avançar cap a la independència o no, a diferència del procés participatiu del 9-N, que incloïa una tercera via en forma de sí-no.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, el programa d’En Comú Podem no especifica quina és la via que hauria d’utilitzar-se per celebrar el referèndum. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, ha explicat en diverses ocasions que el seu partit defensa utilitzar l’article 92 de la Constitució, que permet que el rei convoqui el referèndum, a petició d’un president espanyol autoritzat pel Congrés de Diputats, perquè els catalans es pronunciïn sobre la independència. La coalició catalana, però, només indica que caldria “utilitzar tots els mitjans polítics i jurídics existents, o cercar-ne de nous”, i cita els casos del Quebec i d’Escòcia per evidenciar que, quan hi ha voluntat política, l’exercici del dret a l’autodeterminació és sempre viable.

El programa electoral no s’inclina per una opció o una altra a l’hora de votar, però, en cas que la independència no guanyés, sí que defensa “obrir processos constituents arreu de l’Estat”, que estarien “interrelacionats, però sense que cap tingui una posició de partida de subordinació”, basats en la “participació plena de la ciutadania” i amb l’objectiu de “posar fi al sistema del 1978 i canviar l’actual model econòmic, social i polític per un de caràcter republicà”. Així, el repte passaria per bastir “un projecte compartit basat en la fraternitat entre Catalunya i la resta de pobles que conformen l’estat espanyol”, que reconeixeria “la plurinacionalitat, la pluriculturalitat i el plurilingüisme” i amb “una nova relació entre pobles lliures i iguals”. “La lluita per les conquestes socials i per les llibertats nacionals és indestriable”, insisteix el programa.

Cargando
No hay anuncios

Un concert econòmic solidari

En aquest sentit, En Comú Podem defensa també un model de finançament per a Catalunya similar al concert econòmic solidari que el Parlament va reclamar el 2012. En concret, el text proposa impulsar un sistema basat en els principis d’equitat -que “els territoris tinguin capacitat de prestar serveis bàsics similars amb un esforç fiscal similar”-, Hisenda pròpia -“que recapti tots els impostos i amb plena capacitat normativa”-, justícia territorial -que respecti el principi d’ordinalitat- i solidaritat interterritorial -que promogui un “repartiment solidari en funció de les necessitats socials de cada territori”.

Cargando
No hay anuncios

En la línia del programa, el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va defensar a l’agència Efe que el referèndum hauria de tenir lloc abans d’una eventual reforma constitucional, perquè una tercera via no ha d’“eliminar” el dret a decidir. Així, confia en el compromís de Podem amb el referèndum i a aplicar-ne el resultat: “Si el resultat fos el sí a la independència, qui l’ha convocat té una vinculació política que l’obliga”, va alertar.