Partits
Política02/02/2024

Conchi Abellán repetirà com a líder de Podem a Catalunya amb el suport de la direcció estatal

S'imposa a les primàries davant María Pozuelo i haurà d'afrontar la nova etapa de relació amb els comuns

BarcelonaNo hi haurà relleu en el lideratge de Podem Catalunya. La fins ara coordinadora autonòmica, Conchi Abellán, s'ha imposat a la que fins fa no gaire era la seva número 2, María Pozuelo, per 152 vots en unes primàries marcades per la ruptura entre Sumar i Podem a Madrid i on ha rebut el suport de la direcció estatal per continuar en el càrrec. Abellán, que ja va guanyar les primàries del 2020, té per davant decidir què passa amb l'aliança entre comuns i Podem a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és un dels temes que ha condicionat la campanya d'Abellán i Pozuelo que, en sintonia amb el discurs de Podem a Madrid, han reivindicat l'autonomia de la formació després de mesos en què, a parer seu, els comuns els han ignorat i no han volgut consensuar posicions al Parlament –on Podem ja no té diputat, després de la baixa de Yolanda López– o a ajuntaments on es van presentar plegats. Aquest és l'escenari que haurà de gestionar la nova direcció d’Abellán, que ha rebut 1211 vots -Pozuelo n’ha rebut 1059-.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que ara les relacions són "tenses i difícils", la nova coordinadora autonòmica creu que ambdós partits han d'asseure's per valorar la continuïtat de la coalició, especialment de cara a les pròximes eleccions al Parlament, i per deferència als municipis on la coalició està funcionant bé. "No ens hi tanquem sempre que es respecti el partit", han traslladat en campanya fonts de la seva candidatura. El compromís és que la decisió final quedi en mans de la militància.

Pozuelo, fins ara secretària d'organització, havia marcat més distàncies. En campanya, va defensar que que primer calia escoltar la militància per refer el partit, que durant massa temps ha estat "desaparegut" i a l'ombra dels comuns, i després abordar possibles enteses amb partits d'esquerres -podien ser els comuns, però també ERC o la CUP-.

Cargando
No hay anuncios

L'intent de candidatura conjunta

El fet que Abellán i Pozuelo, que es van presentar juntes per dirigir el partit el 2020, concorrin ara per separat va sobtar una part de la militància de Podem. Una altra, segons fonts consultades per aquest diari, ho va veure amb bons ulls perquè, segons destaquen, feia temps que es demanava un canvi en la direcció i que l'executiva estatal n'estava al cas. Aquest canvi el va precipitar la dimissió de 13 dirigents de Podem expedientats (que han acabat estripant el carnet del partit) per haver defensat la unitat amb Sumar a les generals, la qual cosa va deixar la formació sense executiva i en mans d'una gestora liderada per Abellán i Pozuelo.122 militants s'han donat de baixa en protesta per la sanció als díscols, coda de l'èxode a la formació amb la baixa de Jéssica Albiach o Jaume Asens.

Cargando
No hay anuncios

Segons diverses fonts, hi va haver un intent de negociar una candidatura conjunta per part de Pozuelo, però Abellán s'hi va negar: estava en desacord tant amb les condicions que se li van traslladar com amb el fet de formar part d'un projecte que, a parer seu, posava en qüestió la seva gestió al capdavant de Podem. En qualsevol cas, la decisió d'Abellán de tornar-se a presentar a les primàries tenia l'aval de la direcció estatal: Ione Belarra li va mostrar suport en campanya i, a més, la dirigent catalana forma part de la llista d'Irene Montero a les europees.

La candidatura encapçalada per Pozuelo havia reclamat canvis en la política d'aliances, la transparència i la relació amb la militància. Segons les fonts consultades per l'ARA, Abellán és conscient que cal reformar l'estructura del partit i estimular la participació de les bases i col·lectius propers a Podem, i ja han plantejar mesures per millorar-ho (per exemple, crear un consell comarcal o un banc d'experts que vulguin col·laborar amb Podem). Una altra de les seves apostes és la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya on també s'hi pugui decidir sobre el model de serveis públics que vol el país.