Podem es compromet a garantir que la Constitució blindi el dret a decidir
BarcelonaA dos mesos de les eleccions del 20 de desembre, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha donat a conèixer les bases sobre les quals vol que pivotin el projecte del partit de cara a la campanya electoral i els pròxims quatre anys de legislatura. Són cinc els eixos que vertebraran el seu programa i que quedaran “blindats” per la Constitució. Tal com ha promès en l’últim any quan ha vingut a Catalunya, un d’ells serà el dret a decidir. “Defensarem la unitat en la plurinacionalitat, però tenim molt clar que decidir estar en un projecte comú és una cosa que correspon a la gent de manera lliure”, va explicar davant la direcció del partit. Iglesias va fer aquest plantejament preveient ser una força que, a partir del 20-D, estigui en disposició de ser clau en la formació de govern. Malgrat que les enquestes auguren que Podem anirà a la baixa, Iglesias va proclamar que està “ a tope ” per al que toqui, fins i tot per assumir la presidència. Va gosar dir, a més, que el seu número dos, Íñigo Errejón, seria vicepresident i que el líder del partit a l’Aragó, Pablo Echenique, seria el ministre de Ciència, Tecnologia i Investigació.
Més enllà del dret a decidir, que el líder de la formació morada va presentar com una peça cabdal per evidenciar que té la mà “estesa” per parlar amb tothom, Podem ha definit quatre reivindicacions més que pretenen protegir constitucionalment. D’entrada, va defensar introduir en la carta magna la reforma del sistema electoral per posar fi a les circumscripcions provincials i el seu “efecte majoritari” que “contradiu el principi de proporcionalitat”. El segon gran acord passa per garantir “la independència del poder judicial”. En aquest àmbit, es va mostrar especialment contundent: “Mai més jutges al servei dels partits i dels poders democràtics”.
Una altra de les pedres angulars del seu projecte, va explicar, serà el blindatge constitucional dels drets socials com l’habitatge, l’educació i la sanitat. “No pot ser que els drets socials estiguin recollits a la Constitució per no poder fer-se efectius”, va sentenciar. Finalment, va fer una crida aferrissada a combatre la corrupció també des del terreny legal. “La Constitució ha d’assenyalar que sigui impossible utilitzar les institucions per mantenir privilegis”, va advertir. Com a exemple, va detallar que caldria prohibir les anomenades “portes giratòries”, que permeten a dirigents que deixen un càrrec públic recol·locar-se en l’empresa privada i obtenir-ne benefici per haver ocupat aquest lloc.
Iglesias va admetre que en els 20 mesos de vida del partit s’han comès errors, però va fer una crida a “no conformar-se”. Un dels principals daltabaixos va ser a Catalunya pel 27-S, on ara intenten redreçar el projecte per reeixir en la cursa per la Moncloa.