Política21/08/2020

La mesa del Congrés veta que Sánchez i Calvo expliquin si van pactar la fugida de Joan Carles I

Els lletrats s'hi van oposar tot i avalar que Iglesias sí que comparegui pel finançament de Podem

Mireia Esteve / Ot Serra
i Mireia Esteve / Ot Serra

Barcelona / MadridEl Congrés no pot fiscalitzar la monarquia i ara tampoc la relació que hi tingui la Moncloa. La mesa de la cambra baixa ha rebutjat que el president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, compareguin davant dels diputats per explicar el grau de participació del govern espanyol en la fugida de Joan Carles I als Emirats Àrabs Units. Els lletrats han emès un informe en què consideren que no procedeix perquè la compareixença "versa sobre una matèria aliena a la competència" de l'executiu, i la majoria de la mesa ha adoptat el posicionament dels serveis jurídics del Congrés. Els tres membres de Podem confirmen a l'ARA que s'hi han oposat. En canvi, l'informe dels lletrats −al qual ha tingut accés l'ARA− sí que avala que es convoqui una sessió de la diputació permanent en què els partits votin si volen que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, comparegui en comissió per donar explicacions del presumpte finançament irregular de Podem.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

JxCat, ERC, CUP, Bildu i BNG havien registrat una petició de compareixença urgent perquè Sánchez i Calvo compareguessin, pocs dies després que es publiqués als mitjans la participació de la Moncloa en la sortida del rei emèrit a l'estranger. Una col·laboració que el president no va confirmar −es va escudar en la "confidencialitat" de les reunions amb Felip VI−, ni tampoc Calvo. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sí que va admetre que la seguretat la proporciona el seu ministeri. Aquest dijous es va remetre als partits amb presència a la mesa la proposta dels lletrats i cadascun s'ha posicionat, i aquest divendres s'ha conegut l'acord de la mesa, que desestima la petició de compareixença.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, en relació a la petició del PP i Cs perquè Iglesias comparegui per donar explicacions del presumpte finançament irregular de Podem, els lletrats no posen obstacles. Només especifiquen que no s'hauria de convocar la comissió sobre la qualitat democràtica, sinó que el vicepresident segon hauria de comparèixer a la comissió de drets socials. Així, la mesa ha fet cas als lletrats i portarà a la sessió de la diputació permanent de dimarts que ve a les 9 del matí aquest punt a l'ordre del dia. El PSOE hi votarà en contra, segons han explicat fonts socialistes a l'ARA. ERC encara no ha abordat aquesta qüestió, segons apunten fonts del partit, però en tot cas, la compareixença d'Iglesias quedarà en mans de la decisió que prenguin els socis d'investidura.

A banda del vicepresident segon i líder de Podem, la diputació permanent també haurà de votar les compareixences de Pedro Sánchez, en aquest cas per informar, entre altres, sobre la petició de fons al programa SURE de la Comissió Europea per pagar els ERTO. Entre les peticions de compareixença de ministres, hi ha la de la portaveu del govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per explicar l'acord sobre els romanents dels ajuntaments; o també del ministre de Sanitat, Salvador Illa, per donar compte de l'evolució de l'epidèmia i també de la proliferació de rebrots a tot l'Estat.