Política14/10/2017

Els comitès de defensa de l’1-O S’articulen a nivell nacional

La primera trobada de tots els CDR demanarà aplicar el resultat

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaSi centenars de col·legis electorals es van mantenir oberts les dues nits abans del referèndum va ser, en bona part, gràcies a l’autoorganització de milers de persones que, mobilitzades en clau local i a través de les xarxes socials, van aconseguir el seu objectiu: garantir la votació de l’1-O. Cadascuna de les estructures és un comitè de defensa del referèndum (CDR), però la seva feina no es va aturar el primer diumenge d’octubre. Van ser clau també per l’aturada general del 3d’octubre i ara volen mantenir el nivell de mobilització per demanar l’aplicació del resultat del referèndum. Per buscar una resposta unitària, avui es reuniran a Sabadell en la primera trobada nacional de CDRs, en una trobada en què reclamaran que s’apliqui el resultat de l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La idea és teixir una estratègia coordinada, sobretot per afrontar les pròximes setmanes, moment en què la tensió política amb l’Estat pot arribar al màxim, però també a llarg termini, per començar a forjar debats de cara al procés constituent. Els CDR, que van néixer a l’òrbita de l’esquerra independentista i en molts nuclis han sigut impulsats per la CUP, han acabat atraient persones de tots els partits polítics que defensen el referèndum. Tot i aquesta transversalitat, els que hi participen estan convençuts que trobaran unes idees de mínims en què serà fàcil posar-se d’acord. Com a mínim, a fer una crida a la mobilització permanent i a garantir que s’apliquin els resultats del referèndum. Per això, un dels temes que es tractaran és la resposta que cal donar des dels CDR a la suspensió de la declaració d’independència.

Cargando
No hay anuncios

“En aquest moment de certa frustració, els CDR hem de convertir l’energia negativa en mobilització i desbordament perquè ningú faci cap pas enrere”, afirma el Pau, membre del CDR Poblenou-Besòs. Aquest grup va néixer al voltant de l’Octubre, el casal independentista del Poblenou. Ja havien preparat un comitè per fer campanya pel referèndum al barri quan van veure que en altres punts de Barcelona i altres municipis començaven a néixer els CDR. “Vam decidir obrir l’espai que havíem constituït i posar-nos al servei del referèndum”, recorda el Pau. Com la resta de grups locals, van coordinar-se amb la comunitat educativa de les escoles per mantenir-les obertes i s’han organitzat a través de les xarxes socials, com Telegram -el grup ja té set-cents usuaris- i Twitter.

500 persones a Girona

Al nord, el CDR Girona-Salt també va formar-se al voltant de l’ateneu popular, el Salvadora Catà. Dues setmanes abans del referèndum es mobilitzaven una seixantena de persones, i l’endemà de l’1-O ja eren cinc-centes. Prenen les decisions en assemblees i s’organitzen en comissions. Dimecres, l’endemà que Carles Puigdemont declarés i suspengués la independència, van reunir-se per valorar la situació. “Vam tenir clar que la decisió del president era irresponsable i compartíem l’anàlisi que calia cridar a la mobilització perquè s’aixequi la suspensió”, assegura el Miquel, membre del col·lectiu. Segons ell, els CDR han de ser l’espai on la mobilització popular permeti “sobrepassar les institucions”.

Cargando
No hay anuncios

A Sant Vicenç dels Horts, el CDR tampoc té cap intenció de desaparèixer. “Ens volem seguir retrobant. L’organització ha sigut espectacular i hem vist que hi ha persones amb inquietuds polítiques que han vist que movent-se poden aconseguir els seus objectius”, apunta el Roger, del CDR de Sant Vicenç. De fet, en la primera assemblea ja van deixar clar que primer serien un comitè de defensa del referèndum, després un comitè de vaga i que s’acabarien convertint en un comitè del procés constituent, per “poder participar des de baix en la creació de la República”.

Precisament, l’èxit d’aquestes organitzacions, inspirades en els comitès de defensa de la revolució de Cuba, és la capacitat de transformació i adaptació als esdeveniments polítics. I una bona prova en són les seves sigles: la R de referèndum s’ha canviat ja per la de república en la majoria de comitès. Al Poblenou hi ha qui ha proposat, mig bromejant, que després de la no declaració de Puigdemont són comitès de defensa del resultat. Al capdavall, està previst que avui a Sabadell surti una demanda clara a favor d’aplicar ja el resultat de l’1-O.