El comitè federal votarà dues resolucions: una a favor de l'abstenció i una altra en contra
Els partidaris del no defensen que fer Rajoy president només farà que "retardar uns mesos la repetició electoral"
MadridJa hi ha fórmula per decidir l'abstenció del PSOE. Els membres del comitè federal votaran dues resolucions: una a favor d'abstenir-se en la segona votació per fer Mariano Rajoy president i que ha presentat i defensat l'eurodiputada Elena Valenciano, i una altra a favor del no, que ha posat sobre la taula el vicepresident del Parlament basc, Txarli Prieto, i que avalarà el PSC.
Aquests últims esgrimeixen que permetre l'abstenció no farà més que "retardar uns mesos la repetició electoral" perquè "o bé el PSOE es compromet a donar estabilitat a aquest govern de la dreta, començant pels pressupostos del 2017 i seguint amb una successió de lleis i decrets incompatibles amb els nostres principis, o el més segur és que a la primavera ens trobem davant d'una nova cita electoral que alguns tracten d'evitar ara". "El PSOE no pot ser company de viatge del govern més insensible i neoliberal que ha patit Espanya en tots aquests anys de democràcia", afegeix.
A més, reclama al comitè federal que tingui en compte aquests punts:
- La paraula donada pels socialistes contrària a la investidura de Rajoy.
- La demanda social progressista per posar en marxa un govern del canvi.
- El precedent de la consulta als militants.
- La multitud d'assemblees locals que s'han fet en tot el territori per sol·licitar a aquest comitè que mantingui el no a Rajoy.
Fer "oposició constructiva"
D'altra banda, els partidaris de l'abstenció sostenen que "la repetició d'eleccions seria greument nociva per a la salut de la democràcia" i "perjudicial per a l'interès d'Espanya i dels espanyols", a més de "tenir efectes molt nocius per al PSOE".
Per això esgrimeixen que cal assumir "la responsabilitat amb la societat espanyola" i desbloquejar la situació per complir la "missió històrica" del PSOE de "defensar la democràcia, el procés i la justícia social". Després d'abstenir-se, es comprometen a "fer des del primer dia una oposició tan ferma com constructiva". És a dir, defensen que l'abstenció per passar a fer "oposició constructiva" és la millor manera de reformar Espanya i derogar la reforma laboral, convocar el Pacte de Toledo, obrir un diàleg "immediat" per "afrontar els seriosos desafiaments presents en la vertebració territorial d'Espanya, en particular recuperar la normalitat institucional amb Catalunya", lluitar contra la corrupció i derogar la 'llei mordassa'.
Proposen així els següents acords:
- "Mostrar en la primera votació de la investidura el rebuig frontal a les polítiques del PP i votar 'no'".
- "Amb l'objectiu de desenvolupar els continguts d'aquesta resolució i desbloquejar l'excepcional situació institucional que pateix el país, el grup parlamentari socialista s'abstindrà en la segona votació del pròxim debat d'investidura".
L'últim punt no deixa clar com hauria de ser l'abstenció, si total o parcial, com defensen els sanchistes perquè provoqui el mínim mal possible al partit.