La Comissió de Venècia respon a Puigdemont que el referèndum ha de ser pactat
Cs considera "òbvia" la resposta i el PP creu que és una "lliçó de democràcia" per al Govern
BarcelonaRàpida resposta de la Comissió de Venècia a la Generalitat, que aquesta setmana va enviar una carta a l'òrgan del Consell d'Europa per demanar-li "col·laboració" en la convocatòria d'un referèndum acordat amb l'Estat.
També utilitzant el gènere epistolar, la Comissió ha celebrat l'interès de Carles Puigdemont en el Codi de Bones Pràctiques per als Referèndums, tal com ha avançat 'La Vanguardia' i 'El Punt Avui', i li ha recordat que el seu dictamen obliga a organitzar la consulta pactada amb les autoritats estatals i d'acord amb "la Constitució i la legislació aplicable". "Sens dubte, és conscient que no només el referèndum com a tal, sinó també la cooperació amb la nostra comissió, s'haurà de dur a terme d'acord amb les autoritats espanyoles", ha dit Gianni Buquicchio, el president de la Comissió. En coherència amb la resposta, Buquicchio ha adreçat la seva carta al representant permanent espanyol al Consell d'Europa, Luis Javier Gil Catalina.
Més enllà d'això, Buquicchio ha deixat constància que informarà la Comissió de Venècia de les intencions del Govern de celebrar un referèndum i de l'interès mostrat en els dictamens de l'òrgan europeu.
En la carta que va enviar Puigdemont, va voler deixar clar que la prioritat del Govern era celebrar un referèndum pactat amb l'Estat, però que Mariano Rajoy havia tancat la porta a aquesta possibilitat en repetides ocasions. Malgrat això, el president de la Generalitat deixava clar que mantenia de forma permanent l'oferta de negociar la consulta. A més, explicitava l'acord del consell executiu del 24 de maig d'iniciar la negociació amb Rajoy i també de la resolució de CSQP aprovada al Parlament, la qual entre altres coses instava el Govern a demanar l'aval de la Comissió de Venècia per celebrar la votació.
La interpretació de la resolució, però, no va ser la mateixa per a la confluència de l'esquerra alternativa, que demanava l'aval previ de l'òrgan europeu per a la celebració d'un referèndum. El seu portaveu, Joan Coscubiela, va considerar una "manipulació" que a través d'una carta el Govern donés per bo el tràmit de demanar l'aval de la Comissió de Venècia.
Risc d'anar "per sobre o contra" la llei
Un dels juristes de la Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret –així és com es diu realment la Comissió de Venècia–, Josep Maria Castellà, ha defensat que "no es pot apel·lar a la legitimitat democràtica per sobre o contra l'estat de dret". En una entrevista a Europa Press, Castellà ha deixat clar que la democràcia constitucional "compagina la legitimació democràtica amb el control del poder, la garanties dels drets fonamentals i la submissió al dret d'autoritats i ciutadans".
Si es pretengués no obeir l'estat de dret, ha considerat Castellà, es tractaria d'una democràcia "revolucionària que no té límits als poder".
El govern espanyol interpreta que la Comissió de Venècia "rebutja" el Procés
La resposta de la Comissió de Venècia ha estat llegida positivament des del govern espanyol. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha interpretat que l'òrgan europeu ha "rebutjat" el procés independentista que proposa Puigdemont i que li atorga l'única opció d'anar al Congrés a explicar-lo.
En la mateixa línia s'ha expressat el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que ha instat Puigdemont a portar al Congrés la seva proposta, "tal com va fer l'exlehendakari Juan José Ibarretxe". Ara bé, Maillo ha advertit que el posicionament dels populars "no variarà" i que ha anunciat el 'no' per resposta a la proposta de pactar un referèndum. "La nostra posició sempre serà la mateixa i passa per defensar la unitat d'Espanya", ha avisat. A més, el dirigent del PP ha volgut deixar clar que els funcionaris catalans "no hauran d'escollir entre dues legalitats". "De legalitat només n'hi ha una, que emana de la Constitució i del conjunt dels espanyols", ha finalitzat.
El líder del PP català, Xavier García Albiol, creu que amb la carta que ha enviat la Comissió de Venècia "ha donat una lliçó de democràcia a Puigdemont" i ha qualificat "d'enèsim ridícul internacional" la petició de la Generalitat. "És una puntada de peu al cul a Puigdemont i Junqueras davant les seves ànsies d'internacionalitzar un procés independentista que l'únic que fa és desprestigiar les institucions catalanes", ha etzibat Albiol des de Lleida, on ha presidit el congrés dels populars, que ha servit per ratificar Marisa Xandri com la nova presidenta del partit en aquesta província.
El dirigent popular ha tornat a advertir Puigdemont que el govern espanyol "no consentirà" cap mena de proposta unilateral que se situï "al marge de la legalitat". I ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als ciutadans no independentistes assegurant que mentre governi el PP a l'estat espanyol, "ningú convocarà un referèndum a Catalunya per separar-nos de la resta d'Espanya". Per això, Albiol ha tornat a augurar la fi del Procés perquè creu que el Govern és un "farsant" que enganya la població catalana i ha assegurat que tot plegat acabarà amb unes eleccions autonòmiques.
Arrimadas ho veu "obvi"
La líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, també s'ha fet ressò de la missiva que ha rebut Puigdemont i ha considerat que és "obvi" que la Comissió de Venècia digui que el referèndum s'ha d'ajustar a la Constitució. Així s'hi ha referit en una piulada a Twitter: