Política23/10/2017

Caos al PP per la compareixença de Puigdemont: el president del Senat el convida ara al ple de divendres

Una hora abans la cambra alta havia dit que només podia comparèixer dijous a la tarda

Mariona Ferrer / Ot Serra
i Mariona Ferrer / Ot Serra

MadridBall de calendaris per l'aplicació del 155. La possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, respongui davant la comissió del 155 ha descol·locat el PP, que ha respost amb un caos absolut de dates. Si dissabte el vicepresident primer de la cambra alta, Pedro Sanz (PP), deia que només podria explicar-se de dimarts a dijous, sempre abans de les 12.00 h, aquest matí afirmava -després de conèixer la proposta de Junts pel Sí d'anar-hi dimecres- que només era possible dijous a les 17.00 h, coincidint amb la jornada de ple previst al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, tan sols una hora després el president del Senat i company de files de Sanz, Pío García-Escudero, esmenava el seu número dos i convidava Puigdemont a explicar-se al ple de la cambra alta el mateix divendres. Fonts de la institució han assegurat que "accediran" al fet que el president de la Generalitat intervingui en la sessió plenària extraordinària de finals de setmana, malgrat que el reglament estableix de forma clara que hauria de fer-ho dins de la comissió registrada aquest mateix dilluns. Segons les mateixes fonts, García-Escudero ha comunicat la decisió al portaveu del PDECat al Senat, Josep Lluís Cleries, que també representa el seu partit en la comissió del 155.

Cargando
No hay anuncios

Des del Senat precisen que la veu del ple és sobirana i que podria anul·lar el dictamen de la comissió, que no és vinculant. Amb aquest gest el PP busca guanyar la batalla del relat. Després de l'anunci de les mesures del 155, els portaveus populars estan intentant rebaixar el to perquè no s'entengui a Catalunya com una imposició. Igualment, també busquen la imatge d'una cambra espanyola dient 'no' de forma clara al projecte independentista. Des de fa mesos que el govern espanyol, el PP, el PSOE i Ciutadans conviden Puigdemont a explicar-se al Congrés tal com va fer l'exlehendakari Juan José Ibarretxe. Ara volen que aquesta imatge es plasmi al Senat.

Objectiu: intentar aturar el ple al Parlament

El canvi de calendaris intenta aturar els plans de Junts pel Sí i la CUP de convocar el ple que podria declarar la independència. La idea inicial era que Puigdemont anés al Senat dimecres o dijous al matí i al ple de la cambra catalana dijous a la tarda. L'anunci ha coincidit al carrer Génova amb la roda de premsa del vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, que no tenia preparada una resposta clara a la possibilitat que Puigdemont defensi el 'no' al 155.

Cargando
No hay anuncios

"Jo crec que per fer aquest viatge no feien falta alforges. Si es confirma que vol venir a parlar al Parlament espanyol em sembla que seria l'adequat. És el que fa temps que reclamem, tal com vam fer perquè vingués al Congrés Ibarretxe. Però no va voler venir", ha respost el portaveu del PP. Ara bé, ha advertit que no hi vagi amb una sorpresa sota el braç perquè "els esforços inútils poden portar a la melancolia". Casado "confia poc" en el que pugui dir Puigdemont perquè la resta de compareixences que ha fet han estat bastant "inintel·ligibles".

En la mateixa línia que el president del PP català, Xavier García Albiol, Casado ha donat a entendre que no hi ha marxa enrere per a l'aplicació del 155 i que ni una convocatòria electoral ho aturaria. En aquest sentit, el portaveu popular ha assenyalat que el 155 "ja està en marxa" i que ara té la paraula el Senat, mentre que Mariano Rajoy està "tranquil, ferm i absolutament segur" que ha pres la decisió correcta. Fonts de Génova han assenyalat que "tenen la sensació que Puigdemont ha arribat molt lluny" i que això ja no es pot aturar.

Cargando
No hay anuncios

Demà es constituirà la comissió creada expressament per a l'ocasió i que integren 27 senadors que ja formen part de la comissió constitucional i de la de les comunitats autònomes. Faran una primera ponència per abordar la proposta del consell de ministres sobre el 155 i enviaran un requeriment a la Generalitat perquè presenti les seves al·legacions. No serà fins dijous a les 12.00 h que es tornarà a reunir a porta tancada per introduir esmenes i elaborar el dictamen. A les 17.00 h tindrà lloc la sessió de debat amb els grups parlamentaris, on es votarà el document final i on Puigdemont pot comparèixer per defensar les al·legacions presentades prèviament, estiguin vives o no.