Cas Pegasus
Política03/03/2023

La comissió Pegasus de l'Eurocambra demana reunir-se amb diputats catalans a Madrid

El Parlament de Catalunya preveu enviar-hi Vergés i un representant de cada grup polític

Brussel·lesEl comitè Pegasus de l'Eurocambra, que enviarà una missió d'eurodiputats els dies 20 i 21 de març a Madrid per investigar el Catalangate, ha demanat al Parlament de Catalunya reunir-se durant la visita amb diputats catalans de la comissió d'investigació Pegasus. La missiva del Parlament Europeu convida tots els membres del comitè català, però assegura que també "apreciaria" trobar-se almenys amb una "àmplia representació" de diputats catalans. En aquest sentit, tal com ja va avançar l'ARA, el Parlament de Catalunya preveu enviar-hi un representant de cada partit polític que estigui en la comissió d'investigació Pegasus i la mateixa presidenta en funcions, Alba Vergés.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la missiva respon a una petició de Vergés del 28 de novembre passat a la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, de participar en la investigació del Catalangate que està duent a terme el Parlament Europeu. Aquest divendres ha sigut el president de la comissió Pegasus de l'Eurocambra, Jeroen Lenaers, qui ha enviat la carta a l'exconsellera de Salut en què assegura que estaria "molt agraït" que la missió comunitària es trobés amb diputats catalans a l'oficina del Parlament Europeu de la capital espanyola.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la comissió Pegasus també ha ratificat la voluntat d'entrevistar-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez; amb la ministra de Defensa, Margarita Robles; el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el de Presidència, Félix Bolaños, i el d'Afers Estrangers, José Manuel Albares. També amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; la presidenta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, Mar España; la fiscal en criminalitat informàtica Elvira Tejada de la Fuente, i amb la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban. Tots aquests noms encara no han acceptat ni rebutjat la petició de l'Eurocambra de reunir-se amb ells.

La missió d'eurodiputats no trepitjarà Catalunya i, per tant, s'haurà de reunir amb els representants catalans a Madrid perquè aquesta va ser la condició del Partit Socialista Europeu (PSE) per, finalment, votar-hi a favor i desbloquejar la visita comunitària a l'Estat. De fet, fonts parlamentàries van apuntar a l'ARA en el seu moment que el PSOE finalment es va veure obligat a cedir davant de la ferma voluntat del seu grup parlamentari a escala europea d'enviar una missió a Espanya, ja que el PSE ha jugat un paper molt actiu en la investigació de l'Eurocambra contra el cas Pegasus i ha criticat durament el mal ús d'aquesta mena de programaris informàtics d'espionatge. De fet, en altres països com Grècia n'han sigut les víctimes i els serveis d'intel·ligència es van intentar infiltrar al mòbil del mateix president del partit socialista grec Pasok, Nikos Androulakis.

Cargando
No hay anuncios
Ni Sánchez ni ministres a la comissió del Parlament

L'ex síndic de greuges Rafael Ribó ha estat l'únic compareixent a la comissió d'investigació sobre Pegasus del Parlament. Ni Pedro Sánchez, ni l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera, ni el fiscal general Álvaro García Ortiz, que estaven citats com a testimonis, hi han assistit.

Tampoc els ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska hi han fet acte de presència, tot i que s'havien excusat amb antelació. Ribó ha dit que seria un "gran honor" que el Parlament defensés la prohibició de l'ús de Pegasus a la Unió Europea (UE) per "protegir drets i llibertats". Els grups d'ERC, Junts i la CUP han criticat les absències. Josep Rius (Junts) ha anunciat que se'ls tornarà a citar.