DRET A DECIDIR
Política 08/05/2013

El PP es nega a participar en el debat sobre la comissió del dret a decidir "per no formar part d'una il·legalitat"

Els diputats populars marxen de l'hemicicle en el moment en què comença el debat sobre la creació d'aquest organisme

S. González / O. March
2 min
Alicia Sánchez-Camacho aquest dimecres 08/05/2013 al Parlament / EFE

BarcelonaPP i Ciutadans han fracassat a l'hora de mirar d'impedir que no es debatés la creació d'una comissió d'estudi pel dret a decidir. La resta de grups han votat a favor de mantenir l'ordre del dia, mentre que els populars s'han agafat a la suspensió de la declaració de sobirania que ha fet aquest dimarts el Tribunal Constitucional (TC). "Fer el debat seria saltar-se una decisió del TC", ha clamat el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, que ha rebut el suport del líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la votació, que ha donat llum verda al debat per una majoria superior als 100 diputats, els representants del PP s'han aixecat dels seus seients i han abandonat l'hemicicle, tot i que després hi ha hagut uns quants diputats, entre els quals Millo, que han tornat una breu estona al seu seient. El portaveu parlamentari ha pres la paraula només per dir que el seu partit no "participaria" en una "il·legalitat" perquè, al seu parer, el debat d'aquesta tarda "és un desacatament a l'ordre constitucional".

La resta de grups han defensat que el Parlament sí que debati, tal com estava previst, la creació de la comissió. “Aquesta cambra no està suspesa”, ha etzibat el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull. La seva homòloga d'ERC, Marta Rovira, ha puntualitzat que la creació de la comissió “no deriva de la declaració de sobirania sinó del propi reglament del Parlament”, que compta amb la “legitimitat” que li va atorgar la ciutadania de Catalunya a les passades eleccions. La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha insistit que el Parlament “és sobirà” per crear una comissió que compta amb el suport de cinc grups parlamentaris.

El PSC, per la seva banda, ha demanat que “per operativitat” el ple deixi clar que el debat se sustenta en la declaració a favor de negociar el dret a decidir que la cambra va aprovar al mes de març amb el suport de 104 diputats i no en la declaració de sobirania.

L'argument principal de PP i Ciutadans per evitar que se celebrés el debat és que aquesta comissió parlamentària emana de la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener.

stats