PROCÉS DE PAU A EUSKADI
Política18/06/2014

El Parlament reclama que el govern espanyol deixi de posar "bastons a les rodes" al procés de pau basc

El PP defensa que "la Comissió Internacional de Verificació s'emmarca dins l'estratègia de comunicació d'ETA"

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLa Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament ha aprovat aquest dimecres una resolució presentada per ICV-EUiA favorable a la tasca de la Comissió Internacional de Verificació del procés de pau al País Basc que els ecosocialistes van impulsar arran de les crítiques que van rebre els verificadors després de fer-se públic el vídeo del primer desarmament d'ETA, crítiques que fins i tot els va fer declarar davant la justícia. Hi han donat ple suport CiU i ERC, cosa que ha permès que la cambra catalana doni suport a la Comissió, reclami actuacions per part del govern de l'Estat "lluny de posar bastons a les rodes al procés de pau" i mostri el seu "convenciment que tan sols les vies polítiques i pacífiques permeten resoldre els conflictes i que ha de ser el dret a decidir del poble basc, expressat democràticament a les urnes, el que articuli les sortides polítiques que la societat basca consideri legítimes i convenients per definir el seu futur com a nació". Uns punts als quals el PSC s'ha abstingut i PP i C's s'hi han oposat. La CUP, al seu torn, havia avisat que no podia assistir a la CAI.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El defensor de la resolució, Jaume Bosch (ICV), ha apuntat, en tot cas, que "el primer gest [d'ETA] va ser absolutament insuficient i no es pot qualificar ni de principi de desarmament". De fet, el text també demana el desarmament total i la dissolució de l'organització armada, un punt que ha rebut el suport unànime de tots els partits. Al seu torn, Gemma Calvet (ERC) ha criticat "la reacció desproporcionada de la justícia espanyola" vers els verificadors i ha reclamat "voluntat i unitat política" per resoldre el conflicte. "La Comissió no ha perjudicat la lluita antiterrorista, al contrari", ha apuntat el diputat de CiU David Bonvehí.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, Pere Calbó (PP) ha exigit a ETA "la seva dissolució definitiva sense condicions i que col·labori amb la justícia". "De la manera com ha actuat i a petició de qui [ho ha fet], la Comissió de Verificació s'emmarca dins l'estratègia de comunicació d'ETA", ha insistit el diputat popular, que ha afirmat que "no és cert que ens trobem en una fase política, encara hi ha una organització terrorista que no s'ha dissolt i no ha entregat les armes", i per tant, "la fase política vindrà més tard". "La lluita antiterrorista no admet ingerències de cap Comissió de Verificació", ha assegurat al seu torn Carina Mejías (C's), que creu que la seva activitat "ha estat una pantomima".